Suurbritannia tõstis majanduskasvu ootust

20. märts 2014, 00:00

Briti rahandusminister George Osborne teatas eile, et Suurbritannia majandus kasvab sel ja järgmisel aastal eelnevatest prognoosidest kiiremini.

Värske prognoosi järgi kasvab Briti majandus eelneva 2,4 protsendi asemel tänavu 2,7 protsenti ja järgmisel aastal 2,2 protsendi asemel 2,3 protsenti. 2016. aasta kasvuprognoos jäeti 2,6 protsendile.

Suurbritannias oli veebruaris tööta 1,17 miljonit inimest ning töötuse määr oli 7,2%. Võrreldes jaanuariga vähenes veebruaris töötute arv 34 600 võrra, mis on rohkem kui analüütikute prognoositud 25 000. Vaatamata sellele püsis töötuse määr 7,2 protsendil ning seal on see püsinud juba alates detsembrist.

IHS Global Insighti Suurbritannia peaanalüütik Howard Archer ütles Briti töötuse numbrite kohta, et need on “üsna jõulised”, kuid samas hoiatas, et töötute arvu vähenemine on pisut aeglustunud. “Üha rohkem ettevõtteid on viimastel kuudel hakanud inimesi palkama ja seda lootuses, et Suurbritannia majandust ootab jätkuv ja tugev kasv.”

Keskpanga juht muutis oma seisukohta intressimäärade tõstmisesse. Eelmisel suvel ütles Inglise keskpanga juht Mark Carney, et kui töötuse määr jõuab 7 protsendile, tõstab keskpank intressimäärasid. Tema prognooside järgi peaks töötuse määr jõudma sinna alles 2016. aastal. Kuid juba eelmise aasta novembris langes töötuse määr korraks 7,2 protsendile.

Keskpanga veebruarikuisel kohtumisel muutis Carney aga oma seisukohta ning ütles, et intressimäärasid tõstetakse alles siis, kui kõik majanduse sektorid näitavad paranemist.

Kuigi Suurbritannia majandus on viimastel kuudel ilmutanud oodatust tugevamaid kasvumärke, pole palgakasv teistele majandusindikaatoritele järele jõudnud. Eile avaldatud andmete järgi kasvasid veebruaris palgad vähem kui inflatsioon.

Hoolimata kasvuprognoosi tõstmisest jättis Briti rahandusminister Osborne kärpekavad jõusse, kuna Suurbritannia eelarvedefitsiit on jätkuvalt suur.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. March 2014, 19:06
Otsi:

Ava täpsem otsing