Palo: kaost annab tükk aega klattida

21. märts 2014, 00:00

Praamiliiklus, Estonian Airi rahastamine ja energeetika valdkond tervikuna tuleb esmalt lahendada, viitas majandusministri kandidaat Urve Palo Juhan Partsi tegematajätmistele.

Sotsiaaldemokraat Palo, kes asuks uues valitsuses tööle majandus- ja taristuministrina, soovib luubi alla võtta veel riigiettevõtete poliitika, sealhulgas juhtide palgapoliitika  ja nõukoguliikmete määramise .

Mida tahaksite ministriks saades esmalt ellu viia? Üks asi on, mida tahan, ja teine, mida tuleb ellu viia. Millega tuleb hakata kohe tegelema, on saarte ja mandri vahelise ühenduse praamileping, mis lõpeb. Peab aru saama, mida 2016. aastast teha: kas jätkata lepingut praeguse vedajaga või riik ostab ise või laseb ehitada praamid ning annab need opereerida. Kõik need on valikud.

Mul täna ei ole informatsiooni, kumma kasuks otsustada. Minister Parts on ka öelnud, et see on ärisaladus, ja ta ei ole neid numbreid/analüüse avalikustanud. Kui ma saan nendega tutvuda, siis saan astuda järgmiseid samme. See on lihtsalt asi, mis minister Partsil tegemata. Sellega on väga kiire, see oleks tulnud teha juba varem, aga paraku ei ole.

Teine on Estonian Air. Seitsme aasta jooksul, kui minister Parts on ametis olnud, oleme kahjuks meie lennuliikluses jõudnud olukorda, kus rahvuslik kompanii on pankroti äärel. Nüüd ootame ­Euroopa Komisjonilt teadet, kas vahepeal antud päris suurte numbritega riigiabi on seaduslik või mitte. Kui on seaduslik, siis loodetavasti saame Estonian Airiga kenasti järk-järgult edasi minna. Vahepeal tekitatud kaost annab tükk aega klattida, aga loodetavasti saame sellest üle.

Kui peaks tulema otsus, et riigiabi ei olnud ­õiguspärane, siis saab järgmisena tegeleda sellega, kuidas Eestis tagada inimesi mingilgi moel rahuldav lennuliiklus.

Kas selline esialgne plaan on olemas? Vaevalt küll. Ma ei oska seda öelda. Juhan Parts ei ole seda kuskil esitlenud. Kuniks pole otsust Euroopa ­Komisjonilt, on vara ka seda esitleda. Isegi, kui plaan B peaks olema.

Minu jaoks on väga oluline kogu energeetikat puudutav. Mind ega erakonda ei rahulda olukord, mille on energeetikas tekitanud Juhan Parts, alustades sellest, et seal on korruptsioonihõngu. Riigi rahaga ehitati Eesti Energia nõukogu liikmele Rein Kilgile kuuluva Weroli juurde koostootmisjaam, mis nüüd on pankrotis. Kuni selleni välja, et Auverre ehitatav elektrijaam on Ida-Virumaal asuv põlevkivielektrijaam. See on suhteliselt kalli elektriga, näeme seda Eesti Energia majandustulemustest.

Uus võimuliit soosib igal juhul neid lahendusi, mis oleks hajusalt üle Eesti koostootmisjaamad, kus sooja ja elektrit toodetakse koos. See on tarbija jaoks hinnasõbralikum, seal saab kasutada metsatööstusele tööd andvat puitu – ei pea puitu transportima Lõuna-Eestist Ida-Virumaale. Samuti on see energiajulgeolekult otstarbekam, sest üks jaam on palju haavatavam kui paljud hajusalt üle Eesti.

Lisaks huvitab mind riigiettevõtete poliitika. Sellest rääkis Erkki Raasuke. Analüüsid näitavad, et riigil puudub selge omanikupoliitika ja selged suunised oma ettevõtetele. Tahan vaadata üle äriplaanid, sealhulgas ettevõtete investeeringud, kas või Eesti Energia investeeringud väljapoole Eestit, kuni selleni välja, et korrastada riigiettevõtete juhtide palgapoliitikat.

2011. aastal ütlesite, et riigifirmades tuleks nõukogu liikmed ja riigikogulased hoida lahus. Seda meelt on sotsiaaldemokraadid tänaseni. Oleme andnud vastava eelnõu menetlusse. Oma partneriga (koalitsioonipartner Reformierakond – toim.) jõudsime vaieldes kompromissini, et selle koalitsiooni ajal kõik riigikogu liikmed, keda määratakse ettevõtete nõukogudesse, peavad saama heakskiidu ja käima läbi vastavad komisjonid.

Teine majandusminister peaks olema väliskaubandus- ja ettevõtlusminister. Kuidas kujutate ette koostööd, kui sise- ja välisturg on jaotatud? Eks ühest küljest tundub majandust väga raske lahutada, kuid teisest küljest saab tahtmise korral piire tõmmata. Nõustun, et paljud eksportivad ettevõtted toodavad ka siseturu jaoks. Minister, kes vastutab väliskaubanduse eest, peaks tegema tihedamat koostööd muu hulgas välisministeeriumi vastava osakonnaga. Temale jääb kindlasti EASi tegevuse korrastamine.

Senine haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo nimetas ministrite jaotust kummaliseks, kaheldes selle vajalikkuses. Miks on sellist jaotust vaja? Olen ammu mõelnud, et majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi peaks lööma kaheks. Kunagi on meil olnud lausa ehitusministeerium, transpordiministeerium jne. Ajad muutuvad – me ei saa olla kivisse raiutud, et mis töötas 20 aastat tagasi, töötab ka täna.

Eks aasta pärast oleme targemad, kas selline jaotus oli mõistlik.

Teine majandusminister peaks tulema Reformierakonnast. Kes on teine minister? Ei oska öelda. Tõenäoliselt ei ole lõplikku otsust veel langetatud.

EAS valis hiljuti uueks juhiks Andres Rannamäe, kelle uurimist Eesti Ekspressi teatel kaalub prokuratuur seoses teadusraha kantimisega. EASil on viimastel aastatel olnud mitu probleemi juhtidega. Mis muudatusi on EASis oodata? EASi oleme toonud eraldi välja isegi koalitsioonileppes. Põhimõtteliselt jääb see otsustada teisele ministrile.

 • Reinsalu: müntide matmine Lollidemaale

IRLi esimees, kaitseminister Urmas Reinsalu ütles uue valitsusliidu lubadusi hinnates, et Buratino ja kass Basilio on leidnud kuldmünte ja lähevad neid Lollidemaale matma.

Reinsalu nentis eile valitsuse pressikonverentsil pärast rahandusminister Jürgen Ligi selgitusi katteallikate kohta, et väga ilus jutt, arendada ja tõhustada, aga talle jäi  segaseks, mis need katteallikad on. “Tahan tunnustada Reformi senise vastutustundliku töö eest, aga praegu oleks pidanud ootama lubaduste andmisega kevadise majandusprognoosini,” märkis Reinsalu.

Ligi soovitas Reinsalul vähem muinasjuturaamatuid lugeda ja lisas, et kui üht maksu tõsta ja teist langetada, siis pole see majandusprognoosi küsimus.

 

Kes on kes

 • Sotsid valisid oma portfellikandjad

SDE ministrikandidaadid
Sven Mikser kaitseminister
Urve Palo majandus- ja kommunikatsiooniminister
Andres Anvelt justiitsminister
Jevgeni Ossinovski haridus- ja teadusminister
Helmen Küttsotsiaalminister 
Ivari Padarpõllumajandusminister

Reformierakonna ministrikandidaadid
esitab peaministrikandidaat Taavi Rõivas partei juhatusele esmaspäeval. Rõivas ütles Äripäevale, et erakonna juhatus peab andma heakskiidu ja seepärast pole varem võimalik kandidaatide nimedest rääkida. “Praegu ei oleks korrektne ühtegi nime öelda,” märkis ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  20. March 2014, 19:55
  Otsi:

  Ava täpsem otsing