Tööjõu liikuvusel on varu

21. märts 2014, 00:00

Euroopa riikide tööandjate jaoks on üha tungivamaks muutunud vajadus leida vabadele töökohtadele just õigete oskuste ja kogemustega töötajaid. See eeldab peale tõhusalt toimiva tööturu ka tööjõu geograafilist ja kutsealast liikuvust, sest Euroopa Liidus on töötajate puudus eri valdkondades riigiti erinev.

Töötajate vaba liikumine on ELi üks aluspõhimõtteid. Tööjõu liikuvus annab tööandjate käsutusse suurema töötajate reservi, mille hulgast leida endale tööjõudu. Igale töötajale annab see omakorda rohkem võimalusi tööturul. Lisaks võimaldab see töötajatel õppida tundma uusi töömeetodeid ning jagada omavahel teadmisi, keelteoskust ja töövõtteid ELi piires.

Varu on küllaga. Praegu kolib aga igal aastal teise ELi liikmesriiki tööle keskmiselt ainult 700 000 inimest. Samas kui uuringud näitavad, et umbes 2,9 miljonit ELi kodanikku sooviksid järgmise 12 kuu jooksul kolida. See tähendab märkimisväärset potentsiaali liikuvuseks. Põhjusi, miks ELi-sisese töötajate liikuvuse potentsiaal on suuresti kasutamata ning miks inimesed oma liikuvaks töötajaks saamise kavatsusi ellu ei vii, on palju. Kõige sagedamini kardetavad või kogetavad praktilised raskused on vastava keeleoskuse puudumine ja töökoha leidmise keerukus.

Lõimitud ja kergesti ligipääsetavate tööturgude vahendamise nimel töötab ka üleeuroopaline tööhõivevõrgustik EURES. Selle kaudu on tööotsijad ja -andjad ühenduses riiklike tööturuasutustega üle terve ELi. EURESi tegevust tuleks aga veelgi tõhustada, et tööandjad saaksid selle teenuseid paremini kasutada. Meie veebiportaalis on praegu registreeritud üle 1,2 miljoni tööotsija elulookirjelduse, ent ainult 33 000 tööandja andmed. Seetõttu on vaja muuta EURES nähtavamaks ja selle teenused huvipakkuvamaks just tööandjate jaoks.

Võrgustik uueneb. Euroopa Komisjon ongi otsustanud ajakohastada ja täiustada seda võrgustikku, et sillutada teed tõelise üleeuroopalise tööjõuturu poole. EURESi reformi eesmärk on lihtsustada tööotsijate jaoks kontakti leidmist konkreetsete oskustega töötajaid otsivate tööandjatega, keskenduda oskustöötajate nappuse all kannatavatele sektoritele ja kutsealadele ning toetada noortele suunatud liikuvusskeeme.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. March 2014, 19:50

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing