Arti Ots: eestlane sobib välismaale juhiks

24. märts 2014, 00:00

Elioni juhist Arti Otsast saab viies eestlane pea 30 000 töötajaga TeliaSonera juhtide seas, kui ta mais asub tööle ettevõtte Euraasia piirkonna äriarenduse juhiks asukohaga ­Istanbulis. “Eestlane sobib välismaale juhiks,” arvas ta.

Otsa sõnul tuli otsus ametikohta vahetada kahel põhjusel. Esiteks sai Eestis otsustatud, et ühte ettevõtet saab tulevikus juhtida üks mees. Aprillist liidetakse Soome-Rootsi telekomi ­TeliaSonera gruppi kuuluvate EMT ja Elioni juhtimine ning juhiks saab EMT juht Valdo Kalm.

Teisalt on Euraasiasse minek Otsa ütlust mööda põnev väljakutse. “Olen Elionis juba 13 aastat olnud, neist kümme juhtkonnas. Pensionini ju ka sinna jääda ei saa,” märkis ta.

Otsa sõnul n-ö meelitas ta TeliaSonerasse Euraasia piirkonna juht Erik Hallberg, kes aastaid tagasi oli ettevõtte Baltimaade juht. “Juba tol ajal klappis meil temaga koostöö hästi,” ütles Ots.

Uus ametikoht paneb ­Otsa perekonnaga Istanbuli kolima. “TeliaSoneral on Euraasias seitse riiki ja minu meeskonna tööks saab olema nende riikide strateegia ja kommertstegevuse koordineerimine,” selgitas ta. “Enamikus neis riikidest pole meil enamusosalust, mistõttu on töö rohkem koostöö kui otsene juhtimine.”

Oluline piirkond. Euraasia piirkonda kuuluvad TeliaSoneras Aserbaidžaan, Gruusia, Kasahstan, Moldova, Nepaal, Tadžikistan ja Usbekistan. TeliaSonera teatel on grupi jaoks tegu kriitilise tähtsusega piirkonnaga, kuna sellest piirkonnast tuleb umbes kolmandik grupi kasumist.

Otsa meeskond koosneb vähem kui kümnest inimesest, Euraasia peakontoris on töötajaid kokku mõnikümmend. Töö algab ametlikult 1. maist, kuid Otsa sõnul hakkab ta juba aprillis nädala sees Istanbulis käima. “Esimesed kokkupuuted on inimestega olnud väga positiivsed, nendega on sama lihtne asju ajada, kui eestlastegagi: suhted on selged ja soojad,” rääkis Ots.

Ametikoha  motivatsioonipakett on Otsa sõnul viisakas. “Elab ära ja jääb ülegi,” ütles ta ja lisas, et palga üle ei saanud ka Elionis kurta.

TeliaSonera on väärt juhid üles leidnud. Ots on viies eestlane, kes TeliaSonera juhtkonda läheb. TeliaSonera Euraasia üksuses töötab veel tehnoloogiadirektor Tõnu Grünberg, peale tema on Soome üksuse tegevjuhiks endine Elioni juht Valdur Laid. TeliaSonera Soome üksuse tehnoloogiavaldkonna juht on Kalev Reiljan ja Stockholmi peakontori äriarenduse üksuse juht on endine EMT turundusdirektor Piret Mürk-Dubout.

“Eestis on ettevõtted ajanud oma kindlat asja, ettevõtted on südamega tehtud. TeliaSonera on seda märganud, nad hindavad seda kõrgelt,” rääkis Ots.

Tema sõnul on eestlastel huvitav omadus sobida hästi teistesse riikidesse juhtideks: need, kes on välismaale läinud, on ka hästi omaks võetud. “Siin mängib rolli eestlaste avar pilk ja praktilisus,” ütles Ots.

 

Kes on kes

 • Arti Ots

Sündinud: 1977 

Ametikäik:
al 05.2014 TeliaSonera ­Euraasia piirkonna äriarenduse juht
2001–05.2014 AS Elion Ettevõtted, kuni 2012 turundusdirektor ja juhatuse liige, hiljem peadirektor ja juhatuse esimees   
2000–2001 ASi Dotcom turundusdirektor    
1998–2000 ASi Rõngu Mahl turundusdirektor    
1996–1997 Postimehe ja Eesti Ekspressi loterii projektijuht    
1995–1996 ASi Teetpak müügimees

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  23. March 2014, 19:21
  Otsi:

  Ava täpsem otsing