Nõudlus takistab töösturitel eksportida

25. märts 2014, 00:00

Ligikaudu 70% tööstusette­võtete käibest moodustab välismüük, mis tõenäoliselt kasvab veelgi, selgus Swedbanki tööstusettevõtete uuringust. Enim takistab ettevõtjaid eksportimisel sealne nõudlus.

“Ekspordi osakaal käibest püsib stabiilne,” ütles Swedbanki ettevõtete panganduse juht ­Robert Kitt. Ta märkis, et tõenäoliselt on ekspordisõltuvus suurem, kui uuringust nähtus. Mullu oli töösturitel ekspordi osakaal 68%, tänavu prognoositakse keskmiselt 1% suurust kasvu. Selline tendents on kõigis sektorites, nii suur- kui ka väike­ettevõtete seas.

Küsimusele, kas ekspordi osakaal käibest jääb 2014. aastal samaks, kasvab või kahaneb, vastas üle poole ettevõtjaist, et see number jääb samaks. 40% plaanib ekspordi osakaalu suurenemist. Kõige lootusrikkam on toidusektor, kus 51% ettevõtteist ootab ekspordi osakaalu kasvu.

Kitt rõhutas, et küsitlus lõppes vahetult enne taliolümpiamänge, mistõttu ei kajastu selles Ukraina sündmuste mõju.

Eksportijate peamine väljakutse on välisnõudlus, selle pärast tunneb muret veidi üle poole ettevõtjatest.

30% nimetas eksporti takistavaks teguriks turule sisenemise barjääre. Kitt tõi välja, et barjäärid jagunevad kaheks: majanduslikud ja juriidilised. Juriidilise põhjusena tõi ta välja, et välisturule müües võib tekkida mingisugune nüanss, miks toodet ei taheta. Näiteks on selliseid probleeme esinenud Venemaale müües.

Väikseim takistus on vastajate hinnangul rahastus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. March 2014, 19:27

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing