Türgi unelm muutus õudusunenäoks

Raido Neemre 25. märts 2014, 20:39

Eelmise aasta keskpaigani oli Türgi investorite lemmik, triumfeerides teiste arenevate turgude üle tugeva kasvu ja poliitilise stabiilsusega. Türgi õnn on aga dramaatiliselt pöördunud.

"Föderaalreserv alustas võlakirjaprogrammi kärpimist, kui toimus esimene võitlus valitsuse ja Guleni liikumise vahel. Türgi peab ning kindlasti ka rahuneb maha," sõnas BGC Partners majandusanalüütik Ozgur Altug CNBC-le.

Ajal, mil ametnikud ootavad 2014. aasta majanduskasvuks 4%, on majandusteadlased kasvuprotsenti kahandanud kahele protsendile.

Türgi liir on kaotanud ligi veerandi oma väärtusest viimase aasta jooksul, samas kui Istanbuli börs on kaotanud ühe viiendiku oma väärtusest samas ajavahemikus. Poliitiline nägelus, mis on riiki põhjalikult raputanud, on võtnud kummalised pöörded.
Türgis toimuvad sellel pühapäeval kohalikud valimised ning presidendivalimised on planeeritud augustisse. Mõlemad valimised panevad finantsturud ja ametisoleva valitsuse tõsiselt proovile.

Viimases vahejuhtumis, kus president Abdullah Gül kritiseeris peaminister Recep Tayyip Erdogani otsust Twitter keelustada, tulid ilmsiks pinged riigi tipus.

Arenevad turud on niigi pinge all ning keskpank oli erakorralisel istungil sunnitud dramaatiliselt intresse tõstma, mille eesmärgiks oli peatada liiri nõrgenemine suuremate valuutade suhtes.  Liir on peale seda pisut tugevnenud ning valitsuse laenukulud on seega ka kontrolli alla jäänud, hoolimata haigutavast eelarvedefitsiidist, milleks on hinnanguliselt 7,1% SKPst.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. March 2014, 18:07
Otsi:

Ava täpsem otsing