Kõrge palga maksja jõudis pankrotti

Alyona Stadnik, Kristi Malmberg 26. märts 2014, 11:54

 Lasnamäel asuva elektrotehnikatehase juhid maksid endale üle 10 000eurost kuupalka ja lõpetasid mullu juunis pankrotiga.

Tallinna Elektrotehnika Tehas Estel AS (TET Estel), mis töötab välja elektrilist muundurtehnikat ja elektrilisi pooljuhtseadmeid, lõi 2011. aastal tütarfirma Setrans Holding, et turustada oma toodangut Prantsusmaa turule.

Paraku projekt ebaõnnestus. Ettevõtte 2012. aasta müügitulu oli 0 eurot, samas maksti üheksale töötajale aasta jooksul kokku 615 602 eurot ehk 5700 eurot kuus.

"Tegemist on Esteli tütarettevõttega, mille tegevus Eestis ei käivitunud," selgitas Setrans Holdingu pankrotihaldur Veli Kraavi. "Filiaal oli Prantsusmaal. Tegemist oli turustusettevõttega, kus töötas 10-15 töötajat ning eesmärk oli proovida turustada Eesti toodangut Prantsusmaal."

Kraavi sõnul oli Setrans Holdingul päris mahukas aktsiakapital - 2 miljonit eurot. "Prantsusmaa filiaali juhtkond ja töötajad suutsid selle paari aastaga ära põletada," ütles Kraavi. "Üsna kulukas ja läbimõtlemata samm, kus põletati enda raha," märkis Kraavi. "Ma ei tea, kes neile selle idee maha müüs."

Kraavi sõnul oli tippjuhtide palk üle 10 000 euro, teistel juhtidel kuni 4000 eurot. "Lisaks kontor, autod jne," loetles ta. Ettevõtte juhataja Nikolay Samsonovi aastapalk oli aga koguni 159 996 eurot.

Nikolay Samsonov ei soovinud ettevõtte tegevust ja palku kommenteerida.

Kraavi märkis, et ettevõttel on Prantsusmaal pooleli ka teine pankrotimenetlus, millega tegeleb sealne pankrotihaldur. "Nõudeid on tegelikult üsna vähe, umbes paarkümmend tuhat eurot, ja seda emaettevõttele ning ühele hankijale," lausus Kraavi. "Prantsusmaal nõuavad töötajad hüvitist Prantsusmaa sotsiaalsüsteemist."

HEA TEADA
Setrans Holdingu omanik oli Tallinna Elektrotehnika Tehas Estel AS. Ettevõtte juhatuses olid Ingrid Marie-Anne Edwige Périn ép. Duquet, Nikolay Samsonov, Veli Kraavi.
Tallinna Elektrotehnika Tehase Estel ajalugu ulatub aastasse 1870. Tegemist on ühe maailmaturu liidriga elektrilise muundurtehnika ja elektriliste pooljuhtseadmete väljatöötamise, tootmise ja realiseerimise alal. Ettevõtte seadmeid kasutatakse lennu- ja raudteetranspordis, aga ka mäetööstuses, metallurgias, masinaehituses ja energeetikas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. March 2014, 15:41

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing