Gaasiseaduse parandus välistab huvide konflikti

26. märts 2014, 16:17

Riigikogu võttis täna 77 poolthäälega vastu maagaasiseaduse muutmise seaduse, mis reguleerib gaasi hulgimüügiturgu.

Uue seadusega võetakse Eestis täies mahus üle ELi vastav direktiiv, teatas riigikogu pressiteenistus. Seadus sätestab veeldatud gaasi terminali halduri ja hoidla halduri tegutsemise alused ning reguleerib gaasi hulgimüügiturgu.

Aluste hulka kuulub tingimuste väljatöötamine ja hinnapõhimõtete kooskõlastamine konkurentsiametiga. Samuti täiendatakse seadust jaotusvõrguettevõtja ja hoidlatevõrgu halduri juhtimise põhimõtetega ning konkurentsiameti ülesannetega turu järelevalve ja tarbijakaitse osas.

Sätestatakse, et tootmise ja müügiga tegelev gaasiettevõtja ei tohi omada valitsevat mõju teises liikmesriigis tegutseva ülekandevõrgu ettevõtja üle, kui selles teises riigis kohaldatakse ülekandevõrgu ettevõtja suhtes omandilise eraldamise nõuet tootmise ja müügiga tegelevast gaasiettevõtjast. Sellega tagatakse tootmise ja müügiga tegeleva gaasiettevõtja kindel eraldatus ülekandevõrgu ettevõtjast ning välditakse huvide konflikti ülekandetegevuse ning tootmise ja müügi vahel.

Samuti luuakse energia hulgimüügituru andmekogu, mille vastutavaks töötlejaks on ELi vastava määruse kohaselt riiklik reguleeriv asutus, milleks Eestis on konkurentsiamet.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. March 2014, 16:17
Otsi:

Ava täpsem otsing