Nigelad intressimäärad on oht pensionipõlveks

27. märts 2014, 00:00

Keskpankade madalad intressimäärad on aidanud kaasa hoiuste ja võlatootluste langusele nii USAs kui ka euroalal. Laenuvõtjad on rahul, aga kui otse öelda, on säästjate tootlused kingitud laenu võtnutele.

Telefoniremontija Roger Wood jäi pensionile 12 aastat tagasi, aga on nüüd sunnitud taas töötama. Ta käib 12–15 tundi nädalas Virginia osariigis Glen Allenis Lowe kaupluses ja teenib tunnis 12 dollarit, vahendas Bloomberg. “Teenin umbes sama palju kui 30 aasta eest,” ütles 69aastane Wood. “Muretsen madalate intressimäärade tõttu oma investeerimisportfelli pärast, mistõttu võin kaaluda mingil hetkel täiskohaga töötamist.”

Kindlamad rahapaigutused, näiteks pangahoiuste ja võlakirjade tootlused, kujutavad endast finantsrepressiooni, mis kannab raha üle säästjatelt laenu võtnutele, ütles maailma ühe suurema võlakirjafondi juht Bill Gross. “Me kannatame aastakümneid finantsrepressioonide käes,” ütles PIMCO kaasasutaja, 69aastane Gross, viidates USA keskpanga intressipoliitikale, mis peaks alandama laenukulusid.

65aastased ja vanemad on juba aastaid hädas ülimadalate tootlustega. See vanusegrupp on USAs ainus, kus tööhõive kasvab ja kes otsivad tööd, selgub USA tööbüroo andmetest. Gross lausus, et ei taha mõjuda süngelt, aga järgmise 10 aasta jooksul on vanemad inimesed rahapoliitiliste intressimäärade pärast pettunud.

Vaja 24% suuremat varandust. 65aastane, kes soovib saada pensionit võlakirjaga seotud annuiteedimaksena, vajas 2013. aastal 24% suuremat varandust kui 2005. aastal, arvutas USA statistikaameti NBER president James Poterba veebruaris. Täiendava rahavajaduse taga on see, et USA kõrge reitinguga ettevõtete võlakirjade tootlus on kahanenud 5,4 protsendilt 3,8 protsendile.

“Liitintressi efekti ime töötab väga aeglaselt, kui reaaltootlused on ülimadalad,” ütles Poterba. “Viimaste aastate intressimäärad on muutnud säästjatele palju raskemaks rikkuse akumuleerimisel, iseäranis siis, kui seda on püütud teha võimalikult madala riskitasemega.”

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    26. March 2014, 18:46
    Otsi:

    Ava täpsem otsing