Elektrilevile teevad muret liinilõhkujad

28. märts 2014, 12:54

Tänavu kolme kuuga on kaeve-, metsa- ja teiste välitööde käigus lõhutud elektriliine 59 korral, hooletud töövõtted on põhjustanud elektrikatkestuse 3506 majapidamisele.

Elektrilevi kaitsevööndi järelevalve sektori juhtaja Andrus Kraht kirjutab elektrilevi blogis, et statistika järgi juhtub lõviosa elektriliini kaitsevööndis õnnetustest võrguettevõttega kooskõlastamata töid tehes.

Möödunud aastal tekitati Elektrilevile kokku 504 liinilõhkumisega ligikaudu 220 000 eurot kahju. Kõigist elektrikatkestustest põhjustas elektriliinide lõhkumine üle 6 protsendii ja elektrita jäi aasta jooksul ligi 79 000 majapidamist.

Kraht kirjutab, et üks hiljutisi tõsisemaid õnnetusi toimus möödunud aasta aprillis Jõhvis, kus ehitusjäätmeid kallutanud veoki juht ei märganud keskpinge elektriliini ja tõstis kasti elektriliinidesse. Auto jäi pinge alla ja juht pääses eluohtlikust olukorrast vigastusteta ainult tänu suurele õnnele. Auto, mille rehvid pinge alla jäädes suitsema hakkasid, päästis süttimisest Elektrilevi juhtimiskeskuse kiire tegutsemine.

Tulekahju ei õnnestunud aga vältida eelmise aasta aprilli lõpus Kehra lähistel, kui hoolimatute töövõtete tõttu liinile langenud puu tekitas kulupõlengu.

Elektriliinide kaitsevööndis tegutsemisel on piirangud, mille ulatus on olenevalt elektriliini pingeklassist 2-25 meetrit ning maakaabelliini korral liini äärmistest kaablitest üks meeter.

Elektriohutusseaduse järgi on õhuliinide kaitsevööndis keelatud elektripaigaldise omaniku loata langetada puid ja sõita masinatega, mille üldkõrgus maapinnast on üle 4,5 meetri. Maakaabelliinide kaitsevööndis on keelatud töötada löökmehhanismidega ja teha mullatöid sügavamal kui 0,3 meetrit, tuletab Kraht meelde.

Kraht rõhutab, et luba tuleb taotleda ka õhuliini lähedal tehtavate tööde puhul ning ohust või õnnetusest saab teada anda Elektrilevi rikketelefonile 1343.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. March 2014, 15:16
    Otsi:

    Ava täpsem otsing