Jaapanlased käibemaksu hirmus

Juhan Lang 28. märts 2014, 10:31

Käibemaksu tõusu eel üllatuslikult langenud tarbijate kulutused on pannud jaapanlased muretsema, et kauaoodatud inflatsioon võib kahjustada ostujõudu. Lahendusena nähakse lähikuudel valitsuse raha kaasamise kiirendamist.

Rahandusminister Taro Aso ütles, et majapidamiskulude vähenemine kaks kuud enne esimest käibemaksu kasvu alates 1997. aastast on probleem ja peaminister Shinzo Abe administratsioon väljastab 40% järgmise fiskaalaasta väljamaksetest tulevas kvartalis.

Andmed näitasid, et inflatsioonisurve suureneb isegi enne 3% käibemaksu tõusu jõustumist 1. aprillil, kuna kestvuskaupade hinnad tegid viimase kolmekümne aasta suurima tõusu. Et ametnikud püüavad vältida 17 aasta tagusele maksutõusule järgnenud majanduslanguse kordumist, võidakse abi küsida keskpangalt.

„Pärast käibemaksu tõusu ei saa me olla majanduse vastupidavuse suhtes optimistlikud,“ ütles Citigroupi ökonomist Naoki Iizuka. „On võimalik, et valitsus peab tänavu koostama uue fiskaalstiimulite paketi. Juunis või juulis ootame Jaapani keskpangalt leevendust.“

Majapidamiste kulutused kukkusid veebruaris aastataguse ajaga võrreldes 2,5%. Jeen on tänavu dollari vastu tugevnenud 3%, peale 18% langust 2013. aastal. „Majapidamised kannatavad inflatsiooni käes, sest sissetulekud pole palju kasvanud,“ möönis Iizuka. „Inimesed ostavad kestvuskaupu, säästmaks raha enne maksutõusu, seega peavad nad kärpima mittekestvuskaupadelt.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. March 2014, 10:31

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing