Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Alltöövõtjad kiruvad Tederiga seotud ehitusfirmat

    Riverside OÜ, mis ehitab ka Hillar Tederi kaubanduskeskuseid Ukrainas, on alltöövõtjate sõnul neil naha üle kõrvade tõmmanud. Ehitusettevõtjate liidu õigusnõunik avaldas aga imestust, miks alltöövõtjad üldse oma huve eiravale lepingule alla kirjutasid.

    “Ma ei lasknud advokaadil lepingut üle vaadata, loll olin,” tunnistas Riverside’ile alltöövõttu teinud Marotech OÜ juhatuse liige Janar Lehiste, kellel on Riverside’ilt saada ligi 12 000 eurot.
    Riverside on firma, mida ettevõtja Hillar Teder kasutab Ukrainas kaubanduskeskuste ehitamisel. Eestis remondib Riverside näiteks Põhja-­Eesti regionaalhaigla Mustamäe B-korpuse fassaade. Tööd on käinud mitmes osas, et oleks võimalik kasutada ka heitmekvoodi abiraha, ning leping sõlmiti üheksa alltöövõtjaga.
    Nüüd on tekkinud konflikt. Tööde tellija Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) teatel varjutab koostööd Riverside’iga ehitaja suutmatus tähtaegadest kinni pidada. Riverside aga näeb süüd alltöövõtjatel. Üheksast alltöövõtjast kaheksal on probleeme – peatöövõtja on määranud trahve või on neil tulu saamata jäänud.
    20 protsenti trahvikulude katteks. Ehitus­firma Ekual OÜ juhatuse liige Allan Laine rääkis, et Ekual tegi Riverside’ile pakkumise, sai kokkuleppe ja alustas tööd. Leping tuli tema sõnul alles mõne aja pärast. Kuna Ekual oli projekti juba investeerinud, jätkati koostööd hoolimata sellest, et paljugi lepingus ei vastanud varem kokkulepitule.
    Laine sõnul arutles ta toona, et lepingut üles öeldes kaotab ta investeeritud osa, ning jäi lootma parimale. Töö kestis juunist detsembrini. Jaanuaris, juba pärast tööde lõppu, esitas Riverside Ekualile viimase töödeakti, millele Laine ei olnud enam nõus alla kirjutama, enne kui tuleb saamata töötasu. Riverside vastas aga, et kuna ehitus on veninud ja nemad on trahvi saanud, siis tuleb ka Ekualil maksta.
    Laine on üritanud Riverside’iga kontakti saada, ent kahjuks ei soovita talle enam vastata. Ekualil on Riverside’ilt saamata 9000 eurot. Ekuali lepingujärgne tasu oli kokku 40 000 eurot. Nüüd nõuab aga Riverside Ekualilt 20 protsenti kogu töö hinnast trahvikulude katteks.
    Tellija: maksab see, kes on süüdi. Riverside’i juhatuse liige Katrin Horn selgitas, et firma ei esita ega ole esitanud ühelegi koostööpartnerile trahvinõuet lihtsalt trahvimise pärast või selleks, et oma tulemust parandada. Trahvinõue on tema sõnul esitatud ainult nendele alltöövõtjatele, kes on lepingut rikkunud. Horn rõhutas, et firmale on kõige olulisemad lepingunõuded tähtaeg ja kvaliteet ning firma eeldab, et alltöövõtuettevõtete esindajad on adekvaatsed lepinguid sõlmima. Ta kinnitas, et kõik lepingud räägitakse läbi ning tähtajad ja vahetähtajad lepitakse kokku läbirääkimistel. “Ma ei saa kuidagi nõustuda väitega, et oleme kedagi soovinud pahatahtlikult lepinguga siduda või õnge võtta,” ütles ta.
    Lepingu hilisema sõlmimise kohta ütles Horn, et enne lepingu allakirjutamist võidi teha näidistöid, sest projektijuht tahab tavaliselt veenduda, et alltöövõtja on suuteline eesmärgiks seatud kvaliteeti saavutama ja tehnoloogiat järgima. Ta rõhutas, et lepingulisi töid enne lepingu sõlmimist ei alustatud.
    Horn ütles, et on alltöövõtjatega lepinguid sõlmides kokku leppinud kindlates kriteeriumides, milleks on tööde maht, hind, kvaliteet ja aeg. Paljud tööd on tihti ka omavahel seotud. “Kui alltöövõtja oma suutmatusest platsi mehitada teeb lubatud ja kokkulepitud aja asemel töid kuu või kaks kauem, siis peab keegi kompenseerima lisakulu, mis tekkis suutmatusega töid efektiivselt planeerida. Kulu kompenseerib see lepingupool, kes ei täitnud oma kohustusi,” selgitas Horn.
    Lepinguga nahk üle kõrvade? Ehitusettevõtjate liidu õigusnõunik Helje Johansoo nentis, et ei saa Riverside’iga sõlmitud lepingut täpsemalt kommenteerida, sest see on kaetud konfidentsiaalsuskokkuleppega. Küll aga märkis ta, et tema sellisele lepingule alla ei kirjutaks. “Leping on sõlmitud selliste tingimustega, et peatöövõtjal endal alltöövõtjatele maksta ei ole vaja,” ütles ta. “Selliste lepingute puhul peab kõigepealt ehitaja lepingu läbi lugema, teadma, kuhu on riskid sisse kirjutatud, ja nendega tegelema.”
    Selle kohta, et lepingud on koostatud Riverside’i kasuks, vastas Riverside’i juhatuse liige Katrin Horn, et keeruline on kommenteerida tema jaoks tundmatu õigusnõuniku arvamust. Ta kinnitas, et ühtegi alltöövõtjat ei trahvita, kui ta pole lepingut rikkunud.
    Horn märkis, et firma lähtub eelkõige tellija nõuetest. “Eriti just riigihangete puhul määrab hankija tööde valmimistähtaja ja kvaliteedi ranged tingimused ja seeõttu peame ka meie paratamatult esitama sama ranged nõuded oma alltöövõtjatele,” rõhutas Horn. Ta lisas, et lepingutingimusi tutvustati alltöövõtjatele juba pakkumis­hinda läbi vaadates.
    Võimetekohane töö. PERHi Mustamäe B-korpuse fassaadide remondi leping sõlmiti ühispakkumise teinud firmadega Riverside OÜ ja Steelf OOO, ütles RKASi kommunikatsioonijuht Madis Idnurm. ­Steelf OOO on Riverside OÜ Ukrainas tegutsev ­tütarettevõte. Lepingu täitmise tähtaeg oli eelmise aasta 20. detsember. Ehitusvigade parandamise ja lõpetamata tööde tähtaeg on 30. juuni. Eelmise aasta töid rahastati CO2 projektist, selle aasta tööde eest maksab PERH.
    RKASi sõnul on ehitaja ületanud lepingutähtaja ja teda on lepingu rikkumise eest sanktsioneeritud. Idnurme sõnul tuleb ehituses ikka ette, et peatöövõtjale määratakse sanktsioonid lepingu rikkumise eest ja kui nähakse, et süüdi on alltöövõtja, siis pöördutakse tema vastu.
    “Ei oska öelda, kas kõnealuse juhtumi puhul on tegemist alapakkumisega,” ütles Idnurm. ­Tema sõnul on kõiki pakkumisi hinnatud, võttes arvesse konkursitingimusi ja riigihangete seadust. “Reeglid on ikkagi sellised, et firmad, kes seda tööd soovivad, oleksid võimelised selle ka lõpule viima,” selgitas ta.
    Riverside’i üheksast alltöövõtjast, kes PERHi fassaadi remondivad, pole ainsana probleeme Babin Ehitus OÜ-l. Ettevõtte juht Eduard Babin möönis, et iga tööprotsessi oluline osa on ka läbirääkimised. “Tööprotsess on tööprotsess, kõik vaidlevad. Meie suutsime oma probleemid lahendada, meil on nendega ka teisi projekte. Ju me siis oskame oma probleeme lahendada,” ütles Babin.
    Babin Ehitusele Riverside trahve määranud ei ole, samuti ei kurda ettevõtja saamata jäänud tulu pärast. Küll aga peab Babin Ehitus PERHi majal veel parandama 6–8 akent.
     
    Tasub teada
    Soovitused peatöövõtjaga lepingu sõlmimiseks
    Võta aega lepingu tingimuste läbitöötamiseks.Mõtle rahulikult läbi kõik lepingu tingimused, arvesta, et kirjapandud tingimus võib mingil hetkel leida sinu suhtes rakendamist.Ilma kirjaliku lepinguta ei tohi ühtegi tööd alustada. Kõik muudatused ja täiendused lepitakse kokku kirjalikult enne nende teostamist, tuues ära nende sisu ning muudatuste mõju lepingu hinnale ja tähtaegadele.Lepingu dokumente allkirjastavad isikud peavad olema esindusõigusega isikud. Töökoosolekutel kokku lepitud muudatused kehtivad vaid juhul, kui sellel osalenud ja protokollile ­allakirjutanud on esindusõigusega isikud.Kõik lepingus loetletud lisad peavad olema allkirjastamise ajal olemas ja allkirjastatud või öeldud, mis tähtajaks ja  kumb osapool lisa esitab.Ükskõik milliste alltöövõtjast mitte olenevate takistuste ilmnemisel informeeri sellest viivitamatult kirjalikult peatöövõtjat. Samuti tuleb viidata sellele, kui selline takistus toob kaasa lepingu tähtaja pikenemise.Oma kohustusi täida tähtajaks ja vastavalt lepingu tingimustele. Erilist tähelepanu osuta tingimustele, mille rikkumise eest võidakse nõuda leppetrahvi.Lepingus kokkuleppimata küsimustes juhindu heast ehituslepingute sõlmimise tavast, milleks on kindlasti ehituse töö­võtulepingute üldised tingimused (praegu kehtiv ETÜ 2013 versioon).
    Allikas: Ehitusettevõtete Liidu õigusnõunik Helje Johansoo
     
    Mis on mis
    Riverside OÜ osalused on andnud põhjust spekulatsioonideks
    Omanik Mirje Põld, kes 2013. aasta Rikaste TOPis saavutas 139. koha. Tema vara väärtuseks hindas Äripäev 17,2 miljonit eurot. Tegemist on Pala vallas elava raamatupidajaga.Mirje Põllu abikaasa on Äripäevale kommenteerinud, et ettevõtet kasutab Hillar Teder ­Ukrainas kaubakeskuste ehitamisel. Tederi objektide ehitust juhib Jüri Põld, kellel on ka osalus Tederi ettevõttes Arricano. On arvatud, et tegelikult kuulub Mirje Põllu osalus kellelegi teisele. Hillar Tederi sõnul on vale väide, et Mirje Põllu osaluse taga on tema.Osanikud osanikud on Construction Consulting Group OÜ (50%, Advokaadibüroo Talts & Partnerid OÜ), Mirje Põld (15%) ja Miosotis OÜ (35 %).Majandusaasta aruande põhjal prognoosis ettevõte 2013. aastaks mõningast käibe kasvu, mis tuleb riigitellimustest ning ka Ukraina turult.käive oli 2012. aastal 23 099 eurot, kasum 715 eurot.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Investeerimine ja surm: pärandamise maksunüanssidest välismaa kinnisvara konksudeni Kahjumliku investeeringu pealt tuleb maksta tulumaksu
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.