Piirame maa müüki välismaalastele

03. aprill 2014, 00:00

Eesti maaelu arendamise üks eesmärk on kontrolli tagamine oma territooriumi üle. Seetõttu võttis talupidajate keskliit vastu pöördumise, et kõigi meie käsutuses olevate seaduslike võimalustega tuleks piirata põllu- ja metsamaa müüki välismaalastele.

Kuigi statistika järgi on Eestis välismaalaste omanduses ca 5% põllumaast, on nende kontrolli all tegelikult vähemalt 15% põllumajandusmaast, lisaks veel tuhandeid hektareid metsa ja muud maad. Suur osa ELi poolt Eestile mõeldud toetustest rändab seega siit välja. See on ELi pindalapõhise otsetoetuste süsteemi ja Eesti senise maaelupoliitika otsene tagajärg.

Peretalude käes alla poole maast. Eestis ei ole 20 aastat tagasi kavandatud talumajandussüsteemi suudetud luua ega arendada võrreldavaks Põhjamaade ja Lääne-Euroopa riikidega, kus peretalude käes on keskmiselt 80% põllumajandusmaast. On vastuvõtmatu, et Eesti kuulub nende viie Euroopa riigi hulka, kus peretaludele kuulub juba alla poole põllumajanduses kasutavast maast. Ja see tendents süveneb.

Praktiliselt võimatuks on muutunud peretalude kasvamise ja ka uute peretalude loomise võimalused. Kui 2001. aastal oli Eestis veel 55 748 põllumajanduslikku majapidamist, lõviosa neist peretalud, siis 2010. aastaks oli nende arv kahanenud 19 613ni.

Viimane aeg on seadustada Eestis peretalu mõiste ning luua õiguslikud ja majanduslikud tingimused peretalude ennaktempos arenguks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    02. April 2014, 19:17
    Otsi:

    Ava täpsem otsing