USA parim analüütik teistest optimistlikum

03. aprill 2014, 00:00

USA majanduses toimuvat oskab kõige paremini prognoosida USA investeerimisfirma High Frequency Economics peaanalüütik Jim O’Sullivan. Viimase kümne aasta jooksul on finantsuudisteportaal MarketWatch valinud kuus korda just tema kõige paremaks analüütikuks.

Portaal hindas O’Sullivani analüüside täpsust ja seda, kui hästi on ta suutnud tulevikutrende ette näha. O’Sullivan on hoidunud võtmast sõna euroala, maailmamajanduse, arenevate turgude või valuutade kohta, tema prognoosid käivad maailma suurima majanduse Ameerika Ühendriikide kohta. Ta on suutnud täpselt ette arvata selliseid põhinäitajaid nagu USA töötuse määr, tööstustoodang, jaemüük, inflatsioon, tarbijausaldus jpm.

O’Sullivani tänavused prognoosid erinevad ülejäänud analüütikute arvamustest omajagu, nagu tema ennustuste puhul ikka tavaks. Kui teised analüütikud on langetanud USA kasvuootust, siis O’Sullivan mitte. “Ma ei näe kohta, kust aeglustumine võiks tulla,” ütles O’Sullivan MarketWatchile. Tema prognoosi järgi kasvab Ühendriikide majandus sel aastal 3,3 protsenti. Teiste analüütikute konsensus on 2,9 protsenti.

Analüütikutel oluline roll. O’Sullivani optimistlik prognoos põhineb lihtsal eeldusel: nii palju sissetulekuid + nii palju kulutusi + nii palju investeeringuid = nii palju kasvu. Kas selline lihtne valem tõesti toimib, selgub aasta lõpus.

Euroopas ja mujalgi maailmas on nii hea resümeega analüütikule raske kedagi vastu panna. Mitu mõjukat majandustegelast, kes justkui võiks tiitlile pretendeerida, prognoosis eelmisel aastal hävingut eurotsoonile, langust maailmamajandusele ja teisi sündmusi, mis tekitaks tormi võlakirja- ja aktsiahindades. Kuidas läinud on?

Kuigi euroala on tänavu taastunud vaevaliselt, on kogu süsteem suutnud siiski koos püsida. Parimate ennustatud kollapsit ega krahhi pole tulnud. Ka on maailmamajanduses ohud vähenenud ja aktsiaturud tõusu jätkanud.

Turuprognoosid mõjutavad otseselt ka aktsiahindu. Kui legendaarne investor Warren Buffett hoiatab, et aktsiaturud on juba liiga kõrgele tõusnud, järgneb kindlasti langus, kuna Buffetti arvamusest peetakse väga lugu. Kuid iga päev töötab palju analüütikuid selle nimel, et näha ette sündmusi, mis võivad majandust või firmasid mõjutada. Ka nende soovitused võivad aktsiate hindu liigutada.

Hea analüütik on hea suhtleja. Mõni analüütik on oma töös edukas, mõni keskpärane, mõni alla selle. Finantsjuhtide ajakiri CFO kirjutas, et kõrgkoolidest võib tulla palju haritud analüütikuid, aga neil puudub oskus esitada analüüse, mis oleks teistele arusaadavad. Teisisõnu, hea analüütik peab olema hea suhtleja, kes suudab oma sõnumi võimalikult lihtsaks teha.

Teine oluline eeldus on olla võimalikult lähedal firmadele, mida analüüsitakse. See tähendab, et tuleb olla pidevalt kursis sellega, mis jälgitavas ettevõttes toimub ja kuidas majandusolud firma käekäiku mõjutada võivad. Hea analüütik peab oskama mõelda nii strateegiliselt kui ka väikeste detailide peale, sest teinekord võib saatan peituda just pisiasjades.

CFO hinnangul peaks analüüs sisaldama nii induktiivseid kui ka deduktiivseid elemente. Induktiivne analüüs peaks nägema mustreid erinevates andmetes ja analüütik peaks suutma leidma seoseid andmete vahel. Deduktiivne analüüs põhineb möödunud sündmustel ja trendidel.

“Kui eelistad induktiivset analüüsi ja iga su analüüs põhineb uute trendide avastamisel, võib ajalooliste trendide põhjal midagi olulist kahe silma vahele jääda,” ütles CEB Finance Leadership Councili uuringute juht Tim Raiswell.

Eri majanduspiirkondade parimaid analüütikuid on valinud ka finantsportaal Bloomberg. Sõel oli tihe ja täpsete analüüsidega kandidaate oli mitusada. Tippu jõudsid analüütikud, kes töötavad sellistes tuntud asutustes nagu Commerzbank, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Standard Chartered, Societe Generale jt.

Viimastel aastatel on väidetud, et Aasia aktsia­analüütikud on maailma parimad, sest suudavad aktsiahindu prognoosida täpsemalt kui USA, Euroopa või Briti kolleegid. Samas on Euroopa ja USA maailma kapitali keskused, kus tegutsevatel analüütikutel on palju tähtsam roll kui Aasia ametivendadel.

 

Tasub teada

 • Kelle heaks töötab maailma parim analüütik?

USA investeerimisfirma High Frequency Economics, tegutsenud 25 aastat.
Kliendid 35 riigis, kokku 350.
Kaks töötajat, Carl Weinberg ja Jim O’Sullivan.
Tuntud erapooletute, filtreerimata ja provokatiivsete analüüside poolest.

 

Pane tähele

 • Parimad analüütikud Bloombergi arvates 2013, punkte

USA 
Christophe Barraud Market Securities 61,61
Weidensteiner/Balz Commerzbank 57,98

Euroala 
David Mackie JPMorgan Chase 70,08
Daniel Hartmann Bantleon Bank 66,31

Hiina 
Song Yu Goldman Sachs 65,21
Yoa Wei Societe Generale 61,38

Jaapan 
Yoshiki Shinke Dai-Ichi Institute 60,9
Kiichi Murashima Citigroup 58,28

Suurbritannia 
Barr/Monks JPMorgan Chase 62,52
Brian Hilliard Societe Generale 58,66

 • O’Sullivani prognoosid eelmisel aastal USA majanduse kohta

prognoos, tegelik
jaemüük 0% 0,2%
tööstustoodang 0,3% 0,3%
tarbijahinnad 0,3% 0,3%
kestvuskaupade tellimused 0,8% -4,3%
kaubandusbilansi puudujääk –41 mld $ –34,4 mld $
tarbijakindlus 77 80,7
ISM tootmisindeks 57% 57%
uute elamute müük 440 000 414 000

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  02. April 2014, 19:22
  Otsi:

  Ava täpsem otsing