Börs: turud taandusid rekorditest

Fredy-Edwin Esse, California 03. aprill 2014, 23:14

Kuigi päeva lõpus leidsid investorid taas põhjust aktsiaid osta, ei päästnud see USA aktsiaturge langusest ning S&P 500 pidi taanduma eile püstitatud rekordilt.

Homse töötururaporti ootuses investorid olid pessimistlikult meelestatud. Kaasa ei aidanud ka USA kaubandusministeerium, kelle sõnul kasvas veebruaris riigi kaubanduspuudujääk.

Puudujääk suurenes veebruaris 7,7%, 39,9 miljardilt 42,3 miljardi dollarini, mis on suurim number pärast läinud aasta septembrit. Bloombergi küsitletud ökonomistid ootasid puudujäägi vähenemist 38,5 miljardi dollarini.

Kaubanduse kahanemine ainult survestab veelgi niigi kehva USA majandust esimeses kvartalis, mis kannatas karmidest ilmaoludest tulenenud vähenenud tarbijakulutustest ning tööstustoodangust.

"Turg tahab endiselt olla positiivne, kuid vahetevahel jookseb ta kergelt vastu seina," kommenteeris Bloombergile Banyan Partners turustrateeg Robert Pavlik. "Keegi ei taha osta kõigi aegade tipus ja seal me just olemegi. Inimesed on muutunud veidi ettevaatlikumaks. Töötururaporti eel oleme hoia ja vaata režiimil;" lisas Pavlik.

Üsna sünge väljavaatega tuli täna lagedale Saxo Bank. Suurpanga peaökonomist Steen Jakobsen väidab oma värskes analüüsis, et USA peamine aktsiaindeks on kõigest 10 punkti kaugusel, et kukkuda seejärel 30%.

Ökonomisti sõnul saavutab S&P 500 uue tipu 1900 ja 1950 punkti vahel ja seejärel teeb läbi tugeva languse. Indeksi tänast taset vaadates, siis langus võib aset leida juba järgneva 10 punkti pärast.

"Me ei oota seda korrektsiooni järgmisel kuul või järgmise kahe kvartali jooksul, see leiab aset tõenäoliselt 2014. aasta lõpus. Turgu praegu vaadates on sel veel 5% tõusuruumi, kuid aasta viimasel kuul tuleb see juba 30% alla," ütles Jakobsen.

Ettevõtete tasandil oli täna tähtis päev Google'i aktsionäridel. Kui keegi avastas, et tal on topelt kogus Google'i aktsiaid kontol, kuid nende turuväärtus on ikka sama, siis tegu ei ole silmapette või panga veaga.

Eile toimus kaua oodatud Google'i aktsia kaks ühele split, millega kõik 27. märtsi seisuga investorid said ühe aktsia kohta ühe juurde. A-klassi aktsiad said uue lühendi GOOGL ning firma vana lühendiga GOOG kauplevad C-klassi aktsiad.

Täna alustati uute väärtpaberitega kauplemist. Muutus tähendab, et Google'il on kaks korda rohkem kaubeldavaid aktsiaid. Vaatamata tugevalt kukkunud Nasdaqi indeksile suutsid Google'i värsked aktsiad ligi protsendi jagu tõusta.

Eile kõigi aegade rekordtasemel sulgunud S&P 500 taandus tänasega 0,11% ja jäi pidama 1888,77 punktil. Dow Jonesi tööstuskeskmine lõpetas 0,00% ehk 0,45 punkti miinuses, sulgudes 16 572,55 punktil. Biotehnoloogia aktsiate eestvedamisel tegi Nasdaqi komposiitindeks tugeva 0,91% kukkumise ja sulgus 4237,74 punkti peal.

Kulla hind oli täna taas tandumas. Unts väärismetalli maksis päeva lõüus 1287 dollarit ehk 0,29% vähem kui eile. Barrel naftat kallines samas 0,71% ja maksis 100,33 dollarit. Euro tegi teist päeva järjest dollari vastu languse läbi, sedakorda 0,35% ja võrdus 1,3719 dollariga.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    03. April 2014, 23:14
    Otsi:

    Ava täpsem otsing