Puhkepäev. Armastusenäljas naine külvab enda ümber hävingut

04. aprill 2014, 00:00

Tallinna Linnateatris iiri perekonna lugu jutustav lavastus “Kassirabal” on õõvastav tragöödia, milles on äratuntav Euripidese “Medeia” lugu.

Mida teie teeksite, kui koidikul öeldaks teile, et peate oma kodukohast lahkuma, vastasel juhul te järgmist koidikut enam ei näe? Kas te läheksite kodust ära teadmisega, et enam naasta ei tohi? Või riskiksite ja jääksite?

Saatuse ülekavaldamine. See pole sugugi ainus dilemma, mis peategelast Hester Swane’i (Elisabet Reinsalu) kõleda ja kummitusliku raba serval aset leidvas loos vaevab.

Tundub lausa, et kogu maailm on Shawni vastu. Juba ema hülgas tütarlapse, kui see oli vaid seitsmeaastane. Nüüd hülgab naise mees – Carthage Kil­bridge (Priit Võigemast) –, kes on abiellumas noore neidisega, tahtes lisaks ka last Swane’ilt ära võtta. Ja ehkki Shawn loodab tütrele paremat saatust, kui tal endal oli, pole seda sugugi kerge saavutada.

Olgugi, et kohe etenduse algul, mil Hester Swane ilmub musta luige korjust lohistades, teda jälgimas Vaimulemb, kes on hingele liiga varakult järele tulnud, lüüakse toimuvale tragöödia pitser ja õnnetus on ette aimatav, valitseb siiski viimase hetkeni lootus, et saatust on võimalik muuta või üle mängida. Ent kahjuks mitte.

Põnevad osatäitmised. Kuigi tänapäeva iiri näitekirjanduse ühe olulisema autori Marina Carri (sündinud 1964) näitemängu näol on tegu õõvastava looga, jätkub sellesse ka naeru ja iiripärast musta huumorit.

Lugu on kihiline: kiht kihi järel koorub sellest aina uusi tahke ja põhjuseid, miks osalised õnne ja rõõmu asemel õnnetuse ja paratamatu hukatusse kulgemisega  leppima peavad – pulmalaud muutub peielauaks ja maja tuleroaks.

Tegu on paeluva näitemänguga, millesse ühtegi keskpärast või suisa kehva rolli ei mahu. Peategelased on oma osades väga head, kaastunnet äratab nii rändurihingega ja oma reaktsioone mittekontrolliv Hester Swane kui ka piiratud võimaluste raames oma õnne eest võitlev Carthage Kilbride. Erksana mõjuvad ka kõrvalrollide osatäitmised, eriti paistab silma kõike “nägev” ja teadev pime kassnaine (Külli Teetamm) ning kiusu ajav terava keelega ämm (Anne Reemann).

 

Hinnang

 • “Kassirabal”

Hinnang: 9

Lavastaja: Madis Kalmet
Osades: Priit Võigemast, Elisabet Reinsalu, Ursula Ratasepp, Anne Reemann, Piret Kalda, Külli Teetamm, Allan Noormets, Andres Raag jt.
Esietendus: 9.11.2013
Järgmised etendused: 19.04, 22.04

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  03. April 2014, 17:21
  Otsi:

  Ava täpsem otsing