Elektrilevi jätkab aastas 100 mln euro investeerimist

Indrek Kald 04. aprill 2014, 11:40

Jaotusvõrguettevõte Elektrilevi plaanib jätkata ligikaudu saja miljoni euro investeerimist aastas.

Nii jõutakse 2025. aastaks olukorda, kus 90% klientidest saab elektri ilmastikukindla võrgu kaudu, teatas ettevõte.

Möödunud aasta lõpuks oli maa- ja õhukaablisse viidud 50% liinidest ja ilmastikukindla võrgu mõjualas 57% tarbijatest. "Investeeringuid hoogsas tempos jätkates lisandub siia igal aastal 3-4 protsenti meie klientidest," ütles Elektrilevi juht Tarmo Mere. Arvestust peetakse majapidamist varustava järjestikku ilmastikukindlaks ehitatud keskpingevõrgu kaudu.

"Meie investeeringute lage mõjutavad võrgutariif, laenuvõime ja elektriehitusturu võimekus. Püüdes investeeringuid näiteks veelgi kiirendada, läheks üks või teine komponent tasakaalust välja ja oodatav kasulikkus ei ole enam nii suur. Oleme jõudnud kõiki tegureid arvesse võttes jätkusuutliku strateegiani, millega tagame võrgu kvaliteedi kasvu mõistlikus tempos," selgitas Mere.

Ta lisas, et ka võrgumahult ja kliendiarvult Elektrileviga võrreldava Soome Fortumi ehk uue nimega Caruna aastane investeeringumaht on sada miljonit eurot, millega nad on otsustanud stabiilselt jätkata sõltumata majandusolukorrast.

"Kui meie saime tänu võrgutariifi muutusele märkimisväärselt investeeringuid suurendada pisut enam kui kaks aastat tagasi, siis Soomes on stabiilsel investeerimisvool pikem ajalugu. Võrguettevõtte puhul on just võrgu hoolduse ja uuendamise järjepidevus väga oluline, et aastate pärast ei tekiks kvaliteedis järsku tagasilangust ja korraga suurt kapitalivajadust," ütles Mere.

Elektrilevi investeeringud jagunevad eelkõige võrgu töökindluse parandamise, kaugloetavate arvestite paigaldamise ja uute võrguühenduste ehitamise vahel. Suurim osa tänavustest investeeringutest ehk 55,9 miljonit eurot on kavandatud võrgu töökindluse ja võrguteenuse arendamiseks. Kõige mahukamad tööd tänavu on piirkonnalajaamade uuendamised Haapsalus, Kosel, Nõmmel, Mustamäel,  Kullamaal, Jõhvis, Paldiskis, Kilingi-Nõmmel ja Karksi-Nuial.

Elektrilevi on suurim jaotusvõrguettevõte Eesti enam kui 30 võrguettevõtte seas. Ettevõte haldab ligi 61 000 kilomeetrit elektriliine ja enam kui 22 000 alajaama.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. April 2014, 11:40
Otsi:

Ava täpsem otsing