Sirje Rank • 4. aprill 2014 kell 9:14

Gazprom hakkab investoreid otsima Aasiast

Venemaa gaasikompanii Gazprom lõpetab Krimmi kriisi tagajärjel aktiivse turunduse USAs ja Euroopas ning hakkab investoreid otsima hoopis Lähis-Idas, Ladina-Ameerikas ja Aasias, eelkõige Hiinas.

Sellised juhised on Gazpromi juhid andnud firma investorsuhete koordineerijaile, kirjutab Bloomberg kahele informeeritud allikale viidates.

Hiina oli ainus riik ÜRO julgeolekunõukogus, mis ei hääletanud Krimmi annekteerinud Venemaa vastu. Mais Pekingit külastav Venemaa president Vladimir Putin loodab Hiinaga allkirjastada gaasimüügi lepingu 30 aastaks.

USA investoritele kuulub ca 10% Gazpromi aktsiatest (ADRide ehk aktsiate hoiutähtede kaudu), millega ollakse Vene riigi järel (50%) teine suurim investor. Suurbritannia fondide käes on firma veebilehe andmeil ca 5%. Aasia investoreid pole märgitud.

Hiina on maailma suurim energiatarbija.

Venemaa on Hiina rahvale tänulik nende seisukoha eest Krimmi ja Ukraina suhtes, ütles Venemaa president Vladimir Putin 18. märtsil peetud kõnes.

Nädal hiljem ütles Venemaa majandusminister Aleksei Uljukajev, et Venemaa partnerid idas on palju konstruktiivsemad, targemad ja pragmaatilisemad kui lääneriigid. Nii peaks Venemaa uued lepingud sõlmima Aasia riikidega.

"Lääne sanktsioonid võivad Venemaa ja Hiina teineteisele lähemale tuua," kirjutas Venemaa Pekingi saatkond Hiina sotsiaalmeedias.

Gazpromi juht Alexei Miller ja Venemaa asepeaminister Arkadi Dvorkovitš on tuleval nädalal Hiinas. Ühtlasi plaanivad Gazpromi juhid osaleda Boao foorumil, mida peetakse igal aastal Šveitsis Davosis toimuva maailma majandusfoorumi Aasia vasteks.

Kui USA ja EL teatasid Venemaa vastu sanktsioonide kehtestamisest, kukkus Gazpromi aktsia kuu aega tagasi 17%. Praegu on aktsia ca 4% madalamal tasemel kui enne sanktsioonidest teatamist.

Vastasseis Venemaa ning USA ja ELi vahel võib ärgitada Gazpromi Aasiast laenuraha hankima, ütles reitinguagentuuri Fitch analüütik Maxim Edelson. Gazprom võib gaasimüügitehingu raames taotleda nii laene Hiina pankadest kui müüa võlakirju, jätkas ta. Tavaliselt emiteerib Gazprom aastas võlakirju 5-9 miljardi dollari väärtuses.

Hetkel kuum