Edgar Savisaar kandideerib Euroopa Parlamendi valimistel

07. aprill 2014, 00:00

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar teatas laupäeval erakonna valimiskonverentsil, et kandideerib mais toimuvatel Euroopa Parlamendi valimistel, kuid valituks osutudes Brüsselisse tööle minna ei kavatse.

“Ma kandideerin ja kannatan ära jutu sellest, et ka Savisaar on peibutuspart,” ütles Savisaar, vallandades saalis aplausi. “Kuigi mul ei ole mingit kavatsust minna ja seda ütlen ma avalikult välja,” lisas ta.

Kokku loodab Keskerakond valimistel saada kaks või kolm Eesti riigi kuuest saadikukohast.

Savisaar teatas, et tunneb end oluliselt nooruslikumalt kui teiste erakondade esinumbritena valimistel kandideerivad “endised” ega nõustu ajalehes Postimees kasutatud võrdlusega mammutitest.

Minusugust täisjõus nina­sarvikut ei saa täna siiski kuidagi välja surevate mammutitega samasse ritta seada,” teatas Savisaar. “Vara veel.”

Savisaare kandideerimisotsuse teatavakstegemisele eelnes pikk arutlus sellest, mis räägib tema kandideerimise poolt ja mis vastu, jättes saali kuni kõne lõpuni mõistatama, kuhu poole kaalukauss langeb.

Kibedusega märkis Savisaar oma kõnes ära ka Keskerakonnast lahkunud Euroopa Parlamendi tööd lõpetava koosseisu saadikud, kelle kampaaniavõlgu erakond veel pikalt tagantjärele maksis, samas kui erakonnal Brüsselis enam ühtegi saadikut ei olnud.

Erilist toetust ei oota Savisaar ka oma parteist. “Mul ei ole illusioone selles suhtes,” ütles Savisaar, viidates parteikaaslaste vaikimisele, kui ta Ukraina kohta öeldu pärast rünnaku alla sattus.

Savisaare nägemuses vajab Euroopa tugeva keskvõimuga liitu, et pidurdada ELi positsioonide langust globaalsel tasandil. Teisalt on ainult tugeva keskvõimuga Euroopa Liit võimeline järele aitama Eesti-suguste riikide sotsiaalmajanduslikku arengut.

Kindel visioon. “See tee ei vii viie rikkama riigi hulka, kuid võiks meie elatustaseme tõsta selle määrani, kus massiline väljaränne lõpeks või vähemalt pidurduks ja paljudel majanduspõgenikel tekiks ka võimalus kodumaale tagasi tulla,” ütles Savisaar. “Võiksime panustada Euroopa ühisele ellujäämisinstinktile globaalses konkurentsis.”

Keskerakondlased Jüri Ratas ja Kadri Simson kinnitasid, et kui nad valijatelt mandaadi saavad, siis selle ka vastu võtavad.

“Seda otsustavad valijad. Kui nad mind usaldavad, siis ma lähen,” ütles riigikogu aseesimees Ratas, kes on Savisaare järel erakonna nimekirjas teisel kohal. (valituks saamise ei otsusta siiski asetus nimekirjas, vaid valijatelt  saadu hääled – toim).

Keskerakonna aseesimees Kadri Simson ütles, et tahab näha mitte Lõuna-Euroopa, vaid Põhjamaade moodi Eestit.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. April 2014, 17:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing