USA aktsiaturu ettevõtteid ootab kasumilangus

07. aprill 2014, 00:00

Seniste liidrite biotehnoloogia ja sotsiaalmeedia aktsiate menu on investorite silmis tuhmunud ning populaarsust võidab hoopis alalhoidlik kommunaalmajandus.

USA börsidel on toimunud palju kummalisi sündmusi. Aktsiaturg on S&P 500 indeksi näol kõigi aegade kõrgeima taseme lähedal. Nii ei ole aktsiad enam hinna ja kasumi (P/E) suhtarvu alusel odavad, pigem hinnastatud veidi üle keskmise. Analüütikud on valdavalt tõmmanud kasumikasvu ootusi alla kõigis sektorites, kuid seda ühe erandiga – kommunaalmajandus, mille aktsiad on ka tänavu indeksist rohkem tõusnud.

Seevastu senised liidrid biotehnoloogia ja sotsiaalmeedia aktsiad on kaotanud populaarsuses. Esimesel kvartalil on 93 ettevõtet langetanud tulemuste prognoose ja 18 prognoose tõstnud. Investorid ei otsi enam ülehinnatud kasvuaktsiaid, vaid panustavad ka madalamalt hinnatud n-ö ­tavasektoritesse, kust loodavad USA majanduskasvu toel ka kasumi kasvu.

Samas olukorda, kus selle aasta aktsiaturu tootluse veduriks on kommunaalmajanduse aktsiad, peab Pension Partnersi analüüsidirektor Charlie Bilello ohtlikuks, sest see tõstab oluliselt kahjumite riski. 2014. aastal on USA kommunaalmajanduse aktsiate hinnad tõusnud 8,4%. Tegu on suurima tõusuga S&P 500 kümnest sektorist. Indeks ise on tõusnud vaid 2,2%. “Kommunaalmajanduse sektori võimas ületootlus  on alarmeeriv,” vahendas Bloomberg Bilellot. Ta kirjutas, et ees võivad seista madalamad hinnad ja suurem volatiilsus.

Nähakse kasumeid. Kommunaalmajanduse ettevõtetele prognoositakse sektorite võrdluses suuruselt teist kasumi kasvu (7,3%). Minnes sektori ettevõtete tasandile, toob Factseti vanemanalüütik John Butters välja, et 30 ettevõttest 20-le prognoositakse kasumi kasvu. Paraku on selles sektoris tulemuste paranemisele oluline vaid ühe ettevõtte mõju. Energiahiid NRG Energy, kellele Eesti tahtis kord müüa Narva elektrijaamad, peaks mulluse kahjumi asemel tänavu teenima kasumit. Kui NRG Energy tulemuste paranemise ootuse mõju taandada, kukuks kommunaalmajanduse sektori kasv 3,4 protsendile. Suurimat, 23,8% kasumi kasvu prognoositi telekommunikatsioonisektorile. Kui sealt eemaldada Verizoni kasumikasvu ootus, peaks ennustatud kasum hoopis vähenema 2%.

Väikeste ettevõtete võidukäik. Kuigi väikese turuväärtusega väärtusaktsiad on hakanud ennaktempos tõusma alles hiljuti, eelistasid väikeinvestorid väärtusettevõtteid juba kogu läinud aastal. Alates 2013. aasta algusest on WSJ.com-i andmetel investorid paigutanud 24 miljardit dollarit väikese turuväärtusega väärtusaktsiate fondidesse ja tõmmanud kasvuaktsiafondidest välja 19 miljardit dollarit. Väikese turuväärtusega (Russell 2000 indeks) aktsiate prognoositud kasumite põhine hinna-kasumi suhte näit on väärtusaktsiatel 17 (aasta tagasi 15,9) ja kasvuaktsiatel 22,2 (mullu 19,7). Väikese turuväärtusega ettevõtete väärtusaktsiate kümne aasta keskmine näitaja on 16.

  • Fondid istuvad rahas

Ajalukku vaadates ja praegust olukorda analüüsides on ohu märgiks, et üldiselt ei ole USA väärtusaktsiad enam odavad, kõrvutades neid ettevõtete kasvuväljavaadetega. Enamgi, paljud väärtusfondide juhid on müünud aktsiad maha ja istuvad rahahunniku otsas.

Odava väärtuse leidmine on muutunud raskemaks. Börsil on kallimad nimed biotehnoloogia ja sotsiaalmeedia aktsiatest rõhunud turgu. Nasdaqi biotehnoloogia indeks langes märtsis 11%. Global X sotsiaalmeedia aktsiaindeks langes läinud kuul 13%. “Meie arvates löövad kogu eeloleval aastal väärtusaktsiad kasvuaktsiaid,” ütles Northern Trusti aktsiaturgude juht Matthew Peron. “Väärtust otsides leiab sobivaid aktsiaid, kuid neid on mullusest raskem leida.”

Aktsiakauplejad hoiatavad ka, et kui Föderaalreservi intressimäära tõstmine toimub oodatust varem, võib kiireneda rotatsioon väärtusaktsiatesse. Kauplejate arvates löövad kõrgemad intressimäärad rohkem kasvu­aktsiaid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. April 2014, 18:03

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing