Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Jalgpalli MM turgutab Brasiilia börsi ajutiselt

    Juunis algav jalgpalli MM ja lähenev 2016. aasta suveolümpia süstivad analüütikute kinnitusel usku möödunud aastal pea 10protsendilise languse teinud Brasiilia börsi. Reitinguagentuur Moody’s teatas äsja, et ehkki jalgpalli MMil puudub Brasiilia majandussektoritele pikaajaline mõju, saavad sellest ajutiselt tubli tõuke toidu ja joogiga seotud ettevõtted. Hüppelist tulude kasvu näevad ka majutuse, reklaami ja autode rendiga tegelevad ärid.

    “Turniir püüab maailma tähelepanu, aga hinnanguliselt 25,2 miljardi reaali (11,1 miljardit dollari) suurune rahasüst kahvatub Brasiilia 2,2 triljoni dollari suuruse majanduse kõrval,” seisab Moody’se raportis. 11 miljardit dollarit on plaanitud kulutada staadionitele ja infrastruktuurile, mis on vaid 0,7% kõigist aastatel 2010–2014 riiki planeeritud investeeringuist ja nende mõju on suures osas juba kajastunud. Enim mõjutavad MMi kulutused Moody’se hinnangul kohalikku infrastruktuuriga tegelevat ettevõtet Invepar. Märkimisväärselt on teeninud teisedki kohalikud ehitajad.
    Ehitussektoris toimuvat elavnemist kinnitab ka ehitusvahte ja vuugihermeetikuid Ladina-Ameerikasse eksportiva Krimelte ekspordijuht Tarmo Nork. “Kindlasti ei saa MMi ja olümpiamänge alahinnata – oleme Brasiilia turul olnud viis aastat ja meie partnerid on selle ajaga oma käibe ja kasuminumbreid väga korralikult kasvatanud,” tõdes ta.
    Märts tõi Brasiilia börsil rekordkasvu. Suurvõistluste toel elavnevast majandusest tulu lootvad investorid peavad arvestama, et tegemist on riskantse turuga. Lääne analüütikud võrdlevad Brasiilia aktsiaturgu kajastava Bovespa indeksi viie aasta liikumist Ameerika raudteega.
    Märtsis näitas Bovespa indeks kahe aasta suurimat kuusisest tõusu, mil kerkis üle 50 punkti piiri. Seni on indeks püsinud aastalõpu tasemel. Ka piiriturgude MSCI Ladina-Ameerika indeks tegi selle aasta parima tulemuse. Tõusu taga nähakse muu hulgas kombinatsiooni globaalsete investorite suurenevast riskijanust ja optimismist oktoobris toimuvate presidendivalimiste suhtes. “See on hea ostuvõimalus,” kommenteeris Ladina-Ameerika börside mullust langust UBSi arenevate turgude strateegia juht Geoffrey Dennis Wall Street Journalile. “Inimesed ütlevad, et 2013. aasta oli kohutav, 2014. peab olema parem.”
    Kuigi võib olla vägagi ahvatlev investeerida 2013. aasta ühte halvemasse  turgu, jääb maaklerifirma Charles Schwab investeerimise suhtes neutraalseks. Samas pole analüütikute hinnangul praegu aeg ka müümiseks.
    LHV Ladina-Ameerika asjus pessimistlik. Osa analüütikuid soovitab investoritel liikuda hoopis valdkondadesse, mida peetakse aeglustuva sisemajanduse taustal paremaks investeeringuks, nagu toorainete eksport. Samuti püsib nõnda lootus lõigata kasu nõrgenenud valuutast. Aastaga on Brasiilia reaal euro suhtes langenud 0,83%.
    Alates 2010. aastast on inflatsioon riigis püsinud 6% ringis ning tulevaks aastakski ennustab keskpank 6,1% inflatsiooni.
    LHV fondijuht ja portfellihaldur Rait Kondor märkis, et panga Maailma Aktsiate Fondis pole Brasiilia ega muude ­Ladina-Ameerika riikide aktsiaid. “See piirkond on tugevalt seotud sellega, mis toimub toormehindades ning kuna nende väljavaated ei ole seoses Hiina jahtumisega ning tagasihoidliku majanduskasvuga maailmas kuigivõrd tugevad, ei ole me tahtnud ka Ladina-Ameerika aktsiaturule praegu panustada,” selgitas ta.
    MM kasulik ka suursponsoritele. Suurvõistlused ei tähenda aga seda, et peaks piirduma konkreetse riigi ettevõtetesse investeerimisega. Suurvõistluste potentsiaalsete võitjate rivis seisavad mõistagi ka suursponsorid. Tänavu on nendeks Coca-Cola, Adidas, Anheuser-Buschi Budweiser ja Oi. Ita BBA peastrateeg Carlos Constantini ütles Financial Timesile, et Brasiilia börsifirmadest on MMi ja läheneva olümpia valguses ainult üks selge võitja – riigi suurim õlletootja AmBev.
     
    Tasub teada
    Brasiilia börsi riskid 2014. aastal
    Aeglustunud majanduskasv. Kui 2010. aastal oli kasv 7,6%, siis tänavuseks prognoositav 2,5% on areneva maailma üks nõrgemaid.
    Krediidimull pidurdab kasvu. Aastatel 2005–2010 kasvasid tarbimislaenud enam kui 20% aastas, nüüd läheb suur osa tuludest võlgade teenindamiseks, pidurdades tarbimist.
    Kõrge Inflatsioon. Põhjuseks ebapiisavad investeeringud infrastruktuuri ja tööjõu madal tootlikkus.
    Rahapoliitika karmistamine. Brasiilia keskpank on tõstnud intressimäära 2013. aasta algusest seitse korda, viies selle 10,5%-le.
    Valitsuse kõrged kulutused. Areneva maailma ühed kõrgemad – 40% SKPst. Tulemuseks on suurenenud maksukoormus, mis takistab ettevõtete investeeringuid.
    USA Föderaalreservi poliitika mõju. Võlakirjade ostmise vähendamine 2014. aastal on jooksevkonto puudujäägiga Brasiilia jaoks ohuks, kuna riik sõltub paljuski välisinvesteeringutest.
    MM ja olümpia ei pruugi aidata. Investorid ei oska sageli suurte spordisündmuste mõju adekvaatselt hinnata. Kuigi ajutiselt võivad investeeringud majandust elavdada, pole positiivne mõju jätkusuutlik.
    Allikas: maaklerfirma Charles Schwab
     
    Üks küsimus
    Kuidas saan investeerida Brasiilia ettevõtete aktsiatesse?
    Meelis Maasik, Swedbank Marketsi finantsinstrumentide spetsialistBrasiiliasse investeerimiseks on mitu võimalust. Saab panustada otse Brasiilia börsile või võtta kogu Ladina-Ameerika-suunaline nägemus.Investor, kes soovib riske hajutada, võib valida näiteks aktsiafondi JPM Latin America Equity Fund, millest 53% investeerib otse Brasiilia aktsiatesse, või USA turul kaupleva indeks­aktsia ILF US (iShares Latin America 40 ETF).Riskialtim investor võib osta ainult Brasiilia turule panustavat ETFi nii USA turult dollarites kui ka Euroopa börsidelt ­eurodes. USA turul tuntud ja likviidne instrument on EWZ US (iShares MSCI Brazil Capped ETF), mis kaupleb dollarites.Kui investor soovib investeerida eurodes, võib valiku teha näiteks Prantsusmaal kaupleva indeksaktsia RIO FP (Lyxor ETF Brazil Ibovespa) kasuks. Kui sellest ei piisa ja investor on piisavalt analüüsivõimeline, et suudaks valiku teha üksikaktsiate seas, on ka selleks võimalus olemas.Kaubelda saab Brasiilia aktsiatega, mis on registreeritud USA börsidel ja kauplevad dollarites. Tuntumad ettevõtted on telekomi-, finants- ja lennundussektoris, näiteks Brasil Telecom, Banco Bradesco ja Embraer.
     
    Mis on mis
    Kõige lihtsam on investeerida USA kaudu
    Valik USA börsidel kaubeldavatest Brasiilia aktsiatest (sulgudes sümbol), mis võiks pakkuda Eesti investoritele huvi, sektorite kaupa
    energia, nafta ja gaasCentrais Eletricas Brasileiras-Eletrobras (EBR)Comp. Paranaense de Energia-COPEL (ELP)Companhia Energetica de Minas Gerais-CEMIG (CIG)CPFL Energia (CPL)Petroleo Brasileiro (PBR
    jaemüükCompanhia Brasileira de Distribuicao-CBD (BCBD
    jäätmekäitlusSABESP (SBS)Ultrapar (UGP)
    keemiatööstusBraskem (BAK)
    lennundus- ja kaitsetööstusEmbraer (ERJ)
    majapidamistarbedGafisa (GFA)
    meediaNet Servicos de Comunicacao (NETC)
    metallitööstus, kaevandusCompanhia Siderurgica Nacional-CSN (SID)Gerdau (GGB)Vale (VALE)
    metsa- ja paberitööstusAracruz Celulose (XARA)Votorantim Celulose e Papel (VCP)
    pangandusBanco Bradesco (BBD)Itau Unibanco Holding (ITUB)
    reisimine ja vaba aegGol Linhas AereasInteligentes (GOL)TAM (TAM)
    telekomBrasil Telecom (BTM)Brasil TelecomParticipacoes (BRP)Tele Norte Leste (TNE)Telecomunicacoes de Sao Paulo (TSP)TIM Participacoes (TSU)Telefonica Brasil (end Vivo, VIV)
    toidu- ja joogitööstusAmBev (ABV)Brasil Foods (BRFS)Sadia (SDA)
    Allikas: Swedbank
     
    Üleskutse
    Kui olete investeerinud Brasiilia börsifirmadesse, siis jagage oma kogemust Äripäeva lugejatega aadressil [email protected]
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Investeerimine ja surm: pärandamise maksunüanssidest välismaa kinnisvara konksudeni Kahjumliku investeeringu pealt tuleb maksta tulumaksu
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.