Müügimaksu vaidlus kummitab Tallinnas

08. aprill 2014, 00:00

Euroopa Kohtus takerdunud Statoili ja Tallinna ettevõtlusameti vaidlus müügimaksu üle võib saada parimal juhul lahenduse riigikogu valimisteks.

Kuigi müügimaks kaotati juba enam kui kaks aastat tagasi, on selle kehtimise järelmid endiselt ähvardamas Tallinna linnaeelarvet. Nimelt ootab Euroopa Kohtu eellahendit Statoili ja Tallinna ettevõtlusameti vaidlus, kas müügimaksu peab tasuma ka aktsiisikaupadelt.

Oodatakse vastust Euroopa Kohtult. Äripäevale teadaolevalt on n-ö soolas mitu sarnast vaidlust, mille edasine saatus sõltub kõnealusest lahendist. Arvestades, et näiteks 2011. aastal kogus Tallinna linn 16,5 miljonit eurot müügimaksu ning aktsiisikaupade osakaal moodustab hinnanguliselt 13 protsenti, võib pealinna ähvardada ühtekokku kuni kahe miljoni euro suurune nõue, millele lisanduvad intressid. Kokku tulev summa on võrreldav näiteks mupo või Tallinna TV aastaeelarvega.

Esimeses astmes Tallinna halduskohtus saavutas Statoil võidu. Ettevõtlusamet otsustas otsuse vaidlustada ringkonnakohtus. Tallinna ringkonna­kohus omakorda otsustas juulis 2012 küsida müügimaksu kohta eel­otsust Euroopa Kohtult. Tegudeni jõuti 15 kuud hiljem, kui ringkonnakohus formuleeris küsimused ja valmistas ette materjalid Euroopa Kohtusse saatmiseks.

Tallinna halduskohtu ja ringkonnakohtu pressiesindaja ­Anneli Vilu sõnul küsis kohus kõnealuses asjas Euroopa Kohtult eelotsust 2013. aasta oktoobris.

“Edasise tegevuse puhuks ­oodatakse esmalt ära sellekohane Euroopa Kohtu otsus ja see­järel selgub ka menetluse edasine käik,” selgitas Vilu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. April 2014, 18:59
Otsi:

Ava täpsem otsing