Summers: USA peaks rohkem kulutama

Raido Neemre 07. aprill 2014, 22:18

Endine USA rahandusminister Larry Summers kutsus maailma juhte üles formuleerima ülemaailmset majanduskasvu strateegiat, võitlemaks majandusliku stagnatsiooni vastu. Samuti kutsus ta USA valitsust üles suurendama kulutusi investeeringutesse.

Oma Financial Timesis avaldatud artikli suunas ta otseselt keskpankuritele ja majandusministritele, kes kogunevad sellel nädalal Washingtoni kord kahe aasta jooksul toimuvale IMFi kohtumisele.

“USAs on suurte investeeringute tegemine üsna laialt levinud. Suurenenud kulutused infrastruktuurile vähendaksid oluliselt tulevaste põlvkondad kulutusi; seda mitte ainult majanduskasvu ergutamise näol vaid majanduse võimekuse suurendamise ja edasilükkunud majanduslike kohustuste vähendamise näol,” sõnas ta.

“Valitsus võiks madalate kuludega palju korda saata ning suurendada erainvesteeringute mahtu, sh lubada nafta ja maagaasi eksporti, luua selgust korporatiivettevõtete maksustamise tuleviku osas ning liikuda edasi kaubanduskokkulepete sõlmimisega, mis avavad välisturge.”

Alates 2008. aasta majanduskriisist, on lõdvad keskpankade majanduspoliitikad põhjustanud rekordmadalaid intresse lootuses laenamist ja kulutamist suurendada. Sellega käsikäes on USA Föderaalreservi ja teiste võlakirjaostud. Summers usub, et kuigi see võib olla parem kui strateegiad, mida kasutati Suure Depressiooni ajal 1930. aastatel, ei ole sellel kulutamisotsustele suurt mõju.

“Keskpankade ühisvara ja riiklike investeerimisfondide omanduses olevad triljonid dollarid peaksid käiku minema ohutu likviidse varana, mis soodustaks majanduskasvu”, lisas ta. 

“Globaalses majanduses on nende sammude koosmõju suurem, kui nende individuaalne mõju.”

Euroopa kohta ütles Summers, et siin ei ole veel mingit strateegiat jätkusuutlikuks kasvuks ning kutsus üles “konkreetsetele tegudele” taastamaks pangandussüsteemi nii, et raha hakkaks taas kiratsevasse majandusesse tagasi voolama.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. April 2014, 22:18
Otsi:

Ava täpsem otsing