Harry Tuul • 8. aprill 2014 kell 8:05

Vene hoiustajad tühjendasid pangaarveid

Jahtuv majandus ja Krimmi sündmused panid venelasi hoogsalt oma pangaarveid tühjendama. Ainuüksi Venemaa suurimast pangast Sberbankist võtsid hoiustajad märtsis välja ligi 70 miljardit rubla ehk kehtiva kursi alusel 1,43 miljardit eurot, kirjutas Vedomosti.

Pank põhjendas raha väljavoolu rubla kursi tugeva kõikumisega. Vene rubla kurss saavutas kõrgpunkti 14. märtsil, kui ühe euro eest sai 50,93 rubla. Tänane päevakurss on 48,99 rubla ühe euro eest. Ajalehe teatel ostsid panga kliendid hoiustelt välja võetud rublade eest valuutat ja pikaajalisi nn kestvuskaupu. Kõige aktiivsemalt võtsid raha välja kuni kolmeaastaste hoiuste omanikud.

Teised pangad ei ole veel oma märtsi aruannet esitanud, kuid tõenäoliselt on ka nemad läbi elanud raha väljavoolu. Nii VTB24 president Mihhail Zadornov kui ka panga Vozroždenije asejuht Andrei Šalimov märkisid, et väljavool oli eriti hoogne kuu esimeses pooles ning rahunes pärast rubla kursi stabiliseerumist.

Hetkel kuum