Gartner: digitaalne tööstusmajandus uuendab reeglid

09. aprill 2014, 08:52

Lahkunud Douglas Adams (“Pöidlaküüdi reisijuht galaktikas” autor) tõdes kunagi, et “Enne meie sündi loodut peame me iseenesestmõistetavaks. Enne meie 35. eluaastat toimuv on ilmselgelt võimalus karjääriedendamiseks. Ent kõik, mis tuleb pärast seda, on muidugi vanakuradi kätetöö, millele tuleb viimse hetkeni vastu seista.”

See võib kõlada karmilt, kuid just nii sobib iseloomustada globaalse digitaalse tööstusmajanduse ehitamisega kaasnevat väljakutset. Jätkuvalt on liiga palju küpseid ja edukaid organisatsioone (ühes juhtidega), kes ei mõista vajadust omaks võtta digitaalset tulevikku, sest hetkeseis näib neid rahuldavat. Ometi annab kõik nende ümber tunnistust sellest, et digitaalne tehnoloogia muudab elusid, loob väärtust ja abistab ühiskonda tervikuna.

Uued tehnoloogiakeskused ja äriinnovatsioon

Eesti on klassikaline näide. On tõenäoline, et ilma digitaalse tehnoloogiata oleks Eesti vaid “väike riik kuskil Balti regioonis”, mille leidmine kaardilt valmistaks raskusi paljudele inimestele. Ent neile, kelle elu on möödunud digitaalsete tehnoloogiate tõuse ja langusi kaardistades, näib Eesti pigem motiveeriva eeskujuna. Alati jagub neid, kes on seisukohal, et kiiret kasvu annab põhjendada Eesti väiksusega, ning et riigi kõrvaline asukoht tähendab globaalse peavoolumajanduse seisukohast äärealamängija staatust. Loomupärane konservatiivsus ja soov vältida muutusi võimaldavad juhtidel liiga kergelt heita kõrvale mõtte, et tehnoloogiakeskus võiks paikneda sellises kohas. Ka ei aita hetkel Ukrainas toimuv kaasa kahtluste vaigistamisele.

Olgu öeldud, et tehnoloogiakeskuse (technology hub) kontseptsioon on mõnevõrra muutunud. Lahkunud dr Mark Weiser (kunagine Xerox Parc'i tehnoloogiajuht) on tõdenud, et “kõige suurem mõju on neil tehnoloogiatel, mis haihtuvad. Nad põimivad end meie igapäevaelu kangasse, kuniks me ei suuda neid sellest enam eristada”. Täna, ja eriti just järgmise generatsiooni ärijuhtide jaoks, ei seisne edu enam tehnoloogias, vaid selles, kuidas seda kasutatakse ja kuidas see toetab uusi ideid ning võimalusi. Facebooki kasutatav tehnoloogia pole just kõige moodsam, kuid see idee on kutsunud esile suure muutuse. Mõned kõige huvitavamad arengud leiavad aset siis, kui inimesed, kes pole tehnoloogiaeksperdid, saavad sellele ligipääsu ja kasutavad tehnoloogiat, viimaks ellu tõeliselt innovaatilisi ideid. Kätte on jõudnud aeg, mil peame lõpetama tehnoloogilisest innovatsioonist mõtlemise ja keskenduma äriinnovatsioonile, mida toetab tehnoloogia.

Loe Gartneri asepresidendi arvamuslugu täispikkuses Äripäeva IKT sektori teemaveebist ituudised.ee

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. April 2014, 08:52
Otsi:

Ava täpsem otsing