Euroopa rekorddividendid hoiavad 2 triljonit eurot eemal tehastesse investeerimisest 

Romet Kreek 10. aprill 2014, 11:15

Valides võimaluste vahel, kas investeerida oma ärisse või maksta aktsionäridele raha tagasi, on Euroopa ettevõtete juhatuste esimehed valinud viimase, kirjutab Bloomberg.

Stoxx Euroopa 600 aktsiaindeksisse kuuluvad ettevõtted maksavad tänavu 11,54 eurot dividendi aktsia kohta. Nii suurt dividendi ei ole analüütikute andmetel veel alates 2002. aastast makstud. Samal ajal on rahavoog äritegevusest suurim alates 2011. aastast ehk 37,45 eurot aktsia kohta. Aktsiate hinnad on enam kui kahekordistunud alates 2009. aastast.

Euroopa ettevõtete rahajääk on kasvanud 2 triljonile eurole, mis on suurim alates vähemalt 2003. aastast. Kuigi piirkond tuli läinud aastal välja suurimast majandussurutisest, on ettevõtete juhatuste esimehed euroala majanduse taastumise suhtes jäänud skeptilisteks ja tahavad näha rahapoliitika tulemusi, ütles RMG Wealth Managementi juhatuse esimees Stewart Richardson.

„Raha on, aga ettevõtted ei taha seda investeerida suurtesse kapitalikulutustesse,“ ütles Richardson. „Neil ei ole selgust, kust tuleb kasv. Neil on tugev fookus bilansile ja aktsiahindadele.“

Üleilmsetest fondijuhtidest 57% leidis, et ettevõtted peaksid rohkem kulutama investeeringuteks oma ärisse, selle asemel et osta aktsiaid tagasi või suurendada dividendi, tuli välja märtsikuisest Bank of America korraldatud küsitlusest.

Kuigi Euroopa aktsiad tõusid mullu 13% kindluse tõttu, et paranev majandus suurendab kasumeid, võib kapitalikulutuste kasv võtta kauem aega, arvas Ashburtoni fondijuht Veronika Pechlaner.

„Jätkuvalt on fookus dividendide tõstmisel,“ ütles Pechlaner. „Kuidas me edeneme investeerimistsüklis, sõltub väga palju majandusarengutest ja poliitilistest sündmustest. Potentsiaalselt võime näha kapitalikulutuste kasvu kahe aasta pärast, kuid mitte praegu.“

Bloombergi küsitletud analüütikud ootavad tänavu euroala majanduse 1,1% kasvu. 2014. aastal kasvavad Stoxx 600 ettevõtete kasumid 9%, 22,92 eurole aktsia kohta, prognoosisid analüütikud.

Suuremate dividendide trend toetab Euroopa aktsiaid, kuna need pakuvad valitsuste võlakirjadest paremat tootlust, ütles UniCrediti vanemstrateeg Christian Stocker. Tänavu on Stoxx 600 indeksi ettevõtete dividenditootlus 3,44%. Seda on enam kui topelt võrreldes Saksa valitsuse 10aastase võlakirja 1,58% tootlusega. USA S&P 500 aktsiaindeksi prognoositud tootlus on 2,09%.

„Dividenditootlus võrreldes sellega, mida investorid saavad valitsuse võlakirjade turult, on väga hea,“ ütles Stocker. „Dividenditase peaks toetama meie positiivset vaadet Euroopa aktsiatele.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. April 2014, 11:15
Otsi:

Ava täpsem otsing