PwC: rikkaid riike iseloomustab tulude ebavõrdsuse kasv

1706-aripaev 10. aprill 2014, 14:15

Eestis on lõhe perede sissetulekutes iseseisvusja jooksul vähenenud, rikastes riikides seevastu suurenenud, kirjutab PwC oma värskes maailmamajanduse ülevaates.

PwC aprillikuu maailmamajanduse ekspressülevaate üheks peateemaks on järjest suurenev palkade ebavõrdsus rikastes riikides ning seda põhjustavad protsessid.

Kui erinevus perede sissetulekutes on Eestis iseseisvusaja vältel liikunud vähenemise suunas, siis rikastes riikides on suundumus vastupidine. Sissetulekute jagunemise ebavõrdsust kajastav Gini indeks on viimase veerandsaja aastaga tõusnud kõigis G7 riikides.

PwC hinnangul on kõnealune trend tingitud peamiselt kahest suuremast üleilmsest protsessist. Tehnoloogia areng vähendab jätkuvalt tööstuslikus tootmises hõivatud inimeste arvu ning on suurendanud oluliste oskustega võtmetöötajate palku. Samaaegselt on interneti arenguga kaasnenud digitaalne revolutsioon vähendanud ka lihtsamate vaimsete tööde tegijate hulka ning loonud uusi kõrgepalgalisi töökohti üle kogu IT-sektori. Tehnoloogiate areng on võimaldanud ka massilist allhanget ja tootmise viimist „kolmanda maailma“ riikidesse.

PwC analüüs viitab ka võimalusele, et tehnoloogia edasine areng ja arenevate riikide kiiresti kasvav palgatase võib peagi hakata tootmist jälle rikastesse riikidesse tagasi tooma. Näiteks ennustatakse, et Suurbritanniasse „tuuakse“ eeloleva kümne aasta jooksul „tagasi“ 100 000– 200 000 eelnevalt arengumaadesse välja viidud töökohta.

Uuringut kommenteerinud PwC ärikonsultatsioonide teenuseliini juht Teet Tender ütles, et suurte üleilmsete trendide vastu võidelda pole mõtet, pigem on küsimus nendega kaasnevate võimaluste oskuslikus ärakasutamises „Riikidevahelise kasvava konkurentsi tingimustes on näiteks ainuõige panustada haridussüsteemis infotehnoloogia- ja insenerierialadele,“ märkis Teet Tender.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. April 2014, 14:15

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing