EL suurendab panga raskuste korral maksumaksja kaitset

14. aprill 2014, 13:33

Homme hääletavad Euroopa Parlamendi saadikud eelnõupaketti, mille eesmärk on tagada maksumaksja turvalisus juhul, kui pangad raskustesse satuvad.

Eelnõudest kaks on seotud raskustesse sattuvate pankadega ja üks hoiuste tagamise mehhanismi täiendamisega, selgitas Euroopa Parlamendi pressibüroo.

Krediidiasutuste solveerimisreeglid tagavad, et panga raskuste korral vastutavad esmajärjekorras panga aktsionärid ja võlakohustuste omanikud. Uute reeglite järgi tuleb pankade raskustesse sattumisel esmalt rakendada pankade rahastatavad reservfondid, alles seejärel tuleb kõne alla maksumaksja raha kasutamine.

Kaheksa aasta jooksul seatakse sisse pangandusliidu riikide rahastatav ühtne solveerimisfond mahuga 55 miljardit eurot. Riigid, mis ei kuulu pangandusliitu, peavad sisse seadma oma fondi kümne aasta jooksul.

Samuti peab igal pangal olema kava, kuidas raskuste puhul pank restruktureerida või solveerida.

Hoiuste garanteerimise direktiivi muudatuste kohaselt tuleks ELi liikmesriikidel sisse seada pankade rahastamisskeemid, et hoiustajatele välja maksta garanteeritud hoiused juhul, kui raskustesse sattunud pank seda ise ei suuda.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. April 2014, 13:33
Otsi:

Ava täpsem otsing