Tabel: Eesti tööjõu maksud ikka kõrged

Birjo Must 15. aprill 2014, 12:50

Eestis on tööjõule rakendavad maksud võrreldes teiste liikmesriikidega endiselt kõrged, ületades näiteks nii Taanit kui Norrat.

Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD) reastas oma liikmesriigid maksukiili indikaatori järgi, mis kujutab endast tööjõukulude ning töötaja netopalga vahet ehk protsenti ettevõtte tööjõukuludest, mis maksudena tasutakse.

Kõige suurem maksukiil oli 2013. aastal Belgias 56% ja kõige väiksem Tšiilis 7%. Eesti paiknes tabelis 15. kohal 39,9%-lise maksukiiluga. Samas on Eestist madalamad tööjõu kulud Norras, Taanis ja Luksemburgis.

Umbes 50%-lise maksukiiluga riigid on Saksamaa, Austria, Ungari ja Prantsusmaa. Alla 20% jääb maksukiil peale Tšiili veel Mehhikos ja Uus-Meremaal. OECD riikide keskmine maksukiil oli mullu 35,9%.

Maksukiil keskmise üksiku töötaja jaoks langes Eestis aastail 2000-13 1,4 protsendipunkti võrra, 41,3%-lt 39,9%-le. OECD keskmine langes samal ajal 0,8 protsendipunkti jagu.

OECD koostatud palga maksustamise raporti kohaselt on üksikisiku tulumaks viimase kolme aasta jooksul tõusnud 25 riigis OECD 34 liikmesriigist. Tööjõu maksukoormuse tõus oli mullu suurim Portugalis, Slovakkias ja USAs.

Raportist selgub, et keskmine töötajate sissetulekute maksukoormus OECD riikides kasvas mullu 0,2 protsendipunkti võrra, 35,9%-le. Tõus leidis aset 21 riigis 34st, samal ajal kui maksukoormus langes 12 riigis ja jäi samaks ühes.

Mullune tõus järgneb märkimisväärsele tõusule 2011. aastal ja väiksemale tõusule 2012. aastal. Alates  2010. aastast on maksukoormus kasvanud 21 OECD liikmesriigis ja langenud üheksas.

Uuringust saab järeldada, et üksikisiku tulumaksu süsteemi ülesehitus, sotsiaalkindlustusmaksed ja hüvitiste süsteemid on muutunud progressiivsemaks just madala sissetulekuga majapidamiste ja lastega perede jaoks. See on peamiselttingitud suunatud maksusoodustustest madala sissetulekuga töötajatele ja samuti lastetoetuste suurenemisest madala sissetulekuga majapidamistele.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. April 2014, 15:27
Otsi:

Ava täpsem otsing