Politsei ja prokuratuur tirivad päevavalgele suurt kala

17. aprill 2014, 00:00

Esmaspäeval peeti kinni eestikeelse allilma arvatav liider Assar Paulus, keda kahtlustatakse kuritegeliku ühenduse organiseerimises ja omavolis. Pole teada, milliseid kuriteoliike kuritegeliku ühenduse tegevuses uuritakse, aga Postimehe teada eelnes viimaste aastate suurimale organiseeritud kuritegevuse vastasele operatsioonile pool aastat ettevalmistusi.

Pauluse ja veel mitme inimese vahistamine ei ole ainult krimiuudis, vaid ka majandus­uudis, sest organiseeritud kuritegevus on ­tihedalt seotud ettevõtlusega.

Äripäev kirjutas Assar Paulusest viimati 2011. aasta suvel, kui maksuamet sai jälile ulatuslikule kütuseäri maksupettusele ettevõttes Skylux OÜ. Üks toona ulatuslikus maksupettuses kahtlustuse saanutest, Hando Palm, tunnistas, et tunneb Paulust. Kuritegeliku maailmaga kursis olevad allikad ütlesid Äripäevale, et Palm ja tema kompanjon Janek Aasma võisid käsklusi saada just temalt. Pauluse vahistamise kaasa toonud kriminaal­asja riigiprokurör Kati Reitsak ütles samas, et temale on Skylux võõras firma – järelikult värske kriminaalasja keskmes on muud ­asjad. ­Kuritegelik maailm on aga kahtlemata ­läbipõimunud ning loodetavasti jõuab lähiajal kohtusse ka Skyluxi uurimine.

Maksud jäävad tasumata. Kuna kütuseäris liigub kopsakas raha, siis on arusaadav, miks kurjategijad just sellele valdkonnale on silma peale pannud. Seejuures tegutsetakse nagu iga teinegi ettevõte, ainult selle vahega, et jäetakse riigile lihtsalt maksud tasumata. Ühtlasi viitavad kasutatavad skeemid, et sellise kõlvatu konkurentsi ajud on tõenäoliselt valdkonnaga hästi kursis. Iga organiseeritud kuritegeliku ühenduse tegevuse lõpetamine aitab lisaks illegaalse äri ja tegevuse vähenemisele kaasa ka kõlvatu konkurentsi vähendamisele Eesti ettevõtluses.

Toimetus kinnitas kolm aastat tagasi ja kinnitab nüüdki, et organiseeritud kuritegevusel ei tohi olla Eestis kohta. Politseid ja prokuratuuri tuleb praeguse töövõidu eest kiita ning soovida jõudu, et selle uurimisega tupikusse ei satutaks, vaid asi kindlasti kohtus ­õigusliku hinnangu saaks. Kogutud tõendite hindamine ja võimaliku karistuse määramine on teadagi kohtu otsustada.

Paulust ei ole seni kriminaalkorras karistatud. 2007. aasta alguses viibis ta koos ­Imre Arakasega vahi all seoses meediaärimees Hans H. Luige lähedaste eluasemete ründamisega süütepudelitega. Mehed pääsesid puhtalt ning rünnakutes mõisteti lõpuks süüdi Marek Võrk (endise nimega Marek Tuvike), kes mõisteti 2009. aasta mais üheksaks aastaks vangi. Kuriteo arvatavate tellijate süü tõendamine prokuratuuril tookord ei õnnestunud.

Aktiivne kaitseliitlane. Pauluse puhul on esile toodud ka tema ühiskonna suhtes positiivseid tegusid. Näiteks seda, kuidas ta 2005. aastal politseilt tänukirja pälvis, sest oli võtnud külma ilmaga oma autosse paljajalu kodust põgenenud viieaastase poisi. Samuti on tegu aktiivse kaitseliitlasega. Kaitseliidu ­senise praktika kohaselt peatatakse kaitseliidu liikme liikmelisus talle süüdistuse esitamisel kuni kohtuotsuseni. Ning kriminaalkorras süüdimõistetud on liikmete hulgast välja arvatud. Seekord soovitaks aga küll kaitseliidul erandi teha ning peatada Pauluse liikmelisus juba praegu, sest kuritegeliku ühenduse loomise puhul ei jäta juba kahtlustuse tõsidus lihtsalt muud võimalust.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    16. April 2014, 18:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing