Šokolaadist on saamas luksuskaup

21. aprill 2014, 00:00

Kakao hinnad on arenevate turgude suure nõudluse tõttu tõusnud rekordilisele tasemele ja see tähendab, et šokolaadist võib saada samasugune luksuskaup, nagu seda on šampanja.

Sel aastal on kakao futuurid tõusnud 10%. Märtsis kerkis kakao futuuride tonni hind 3195 dollarini. Eelmisel aastal kallines kakao hind 20 protsenti. Hinna tõus on tulnud arenevate turgude suurest nõudlusest, kus ainuüksi Hiinas on viimase nelja aastaga kasvanud nõudlus magusa järele kolm korda.

Ecobanki toorainete osakonna juht Edward George ütles CNBC-le, et kui kakao hind jätkab senist tõusu, võib šokolaadist saada luksustoode. Kuigi võrreldes Euroopaga on Hiina nõudlus võrdlemisi väike, on üha rohkem kakao­ube ­Aasia poole liikumas. “Kui hinnad lähevad liiga kõrgeks, hakkavad šokolaaditootjad kasutama kakaovõi asemel odavamaid ­aineid,” ütles George. “Aga sellel on ka piiranguid, sest kui kasutada liiga palju aseaineid, ei saa seda enam šokolaadiks nimetada.”

Hinnad tõusevad. George usub, et šokolaadist võib tulevikus saada luksuskaup. “Vaadates tulevikku, siis Euroopas võib sellest saada nagu šampanja. Midagi, mis on luksus ja mida kõik endale lubada ei saa,” ütles ta.

Ilmastikuolud ja ebasoodne valuutade liikumine on samuti kakao hinda mõjutanud. Mõlemast võivad saada olulised tegurid ka järgmisel kakao kasvatamisel hooajal, mis algab oktoobris. “Kui see peaks juhtuma, ruttavad hinnad üles,” lisas George.

Olulist mõju kakao hinnale mängib ka dollari vahetuskurss teiste valuutade vastu, kuna kakao hindu arvestatakse USA dollaris.

Selle aastal on hakanud toiduainete hinnad tõusma ja eriti võib see mõjutada arenevaid turge, kuna suur osa sealsest rahvastikust elab allpool vaesuspiiri. Brasiilia põua tõttu tõusis eelmisel kuul kohvi hind kahe aasta tippu, tõustes alates jaanuarist 23 protsenti.

Kuigi toiduainete hinnad on tõusnud, on need keskmiselt ikkagi madalamal kui aasta tagasi ja see vähendab suure inflatsiooni riski.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    20. April 2014, 20:11
    Otsi:

    Ava täpsem otsing