Austraalia ostab üle 70 hävitaja

Juhan Lang 23. aprill 2014, 11:14

Austraalia kaitseministeeriumi teatel on nad võtnud kohustuse osta kokku 72 USAs toodetud F-35 hävitajat.

Austraalia kaitseminister David Johnston ütles Bloombergile antud intervjuus, et USA-lt tellitakse täiendavalt 58 Lockheed Martini toodetud lennukit. 2009. aastal on lubatud osta 14 hävitajat. Täiendavad lennukid lähevad peaminister Tony Abbotti kinnitusel maksma 12,4 miljardit Austraalia dollarit ehk 11,6 miljardit USA dollarit.

Johnstoni hinnangul hetkel turul antud tipptehnoloogiaga midagi võrreldavat pole. Läinud nädalal teatas Pentagon, et mullusega võrreldes on F-35 arendamise -ja tootmise prognoositavad kulud kasvanud 1,9% ehk 398,6 miljardi dollarini. Kasvava hinna valguses on rahvusvahelised partnerid nagu Itaalia, Türgi ja Kanada andnud märke oma ostuplaane ümber hindamisest. See võib mõjutada ka Iisraeli, Singapuri, Jaapani ja Lõuna-Korea  ostuplaane.

F-35 hinnaprognoos on alates 2001. aastast, mil Pentagon allkirjastas esialgse lepingu Lockheed’iga, tõusnud inflatsiooni arvesse võttes 71 protsenti. Seda hoolimata tõigast, et ostuplaane vähendati 409 lennuki võrra. Seni on Kongressi teatel F-35 projekti alla pandud 83,2 miljardi dollarit.

Lisaks suurele hinnatõusule on uute hävitajate testimisel ilmnenud mitmeid tehnilisi probleeme. F-35 näol on tegemist Pentagoni kõige kallima relvaprogrammiga.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    23. April 2014, 11:23
    Otsi:

    Ava täpsem otsing