Kinnisvara hinna kasv teeb muret

Kaisa Gabral 24. aprill 2014, 12:53

Eesti Kinnisvarafirmade Liidu kinnisvarakonverentsil nentisid ettevõtjad, et hinnakasv on murettekitav ja see ei saa samamoodi pikalt jätkuda.

„Tänane hinnatõus tuleb peamiselt elamukinnisvarast ja sellest, et seda arendatakse paremates kohtades. Madalamates arenduspiirkondades on alapakkumine. Turg pole meil ühtlaselt kaetud, tegelikult käib jutt väga väikesest osast,“ täpsustas Uus Maa Property Advisorsi juhatuse esimees Ardi Roosimaa. Ta lisas, et kui buumiajal sai osta keskmise palga eest pool ruutmeetrit, siis täna saab osta ühe ruutmeetri kinnisvara.

Metro Capital Managementi juhatuse liikme Ain Kivisaare hinnangul on hinnakasv murettekitav, korterite hinnabaas on kõrgeks läinud. Samas ei saa see kasv ka puht tehnilistel põhjustel enam väga kõrgeks minna, sest turg teeb oma korrektuuri.  „Elukinnisvaral läheb kenasti, sest turul on osalisi vähe. Paljuski pidurdavad ja mõjutavad seda pangad. Enne oli ka küsimus, et millal pangad hakkavad maa vastu laenu andma. Pankurid, ärge seda jumala eest tehke! Ise nägime, kuidas eelmine selline periood lõppes,“ hurjutas Kivisaar.

Vastloodud ettevõtte Lumi Capital juhatuse liige Raiko Uri möönis, et turult tuleb leida parimad investeerimisvõimalused, sest igas sektoris on oma võimalused. „Eesti logistikasektor on minu arvates ülehinnatud. Ja pangad kujutavad ka ette, et kui sul on üks pikaaegne rentnik, siis on see kindlam kui kümme rentnikku,“ märkis Uri.

Eften Capitali investeeringute juht Tõnu Uustalu nõustus Uriga ja lisas, et nende ettevõte võib näitena tuua ühe rentnikuga hoone Kadrinas, mis läks pankrotti. „See ettevõte läks pankrotti. Kuid meie ise arendusega väga ei tegele, arendusi on meie portfellis kuni 25%. Meie vaatame suuremaid objekte,“ rääkis Uustalu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. April 2014, 09:39

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing