Tähtajaline hoius kaotas sära

1321-aripaev 24. aprill 2014, 15:34

SEB koostatud Balti perede majandusanalüüsi selgus, et Eestis ja Leedus perede finantsvarade kasv mullu pidurdus ning tähtajaline hoius ei ole enam kõige populaarsem raha säästmise viis.

Selle  asemel hoitakse raha tavalisel arvelduskontol  ning otsitakse suurema tulu teenimise eesmärgil alternatiive väärtpaberiturult. 

Uue SEB koostatud Balti leibkondade majandusanalüüsi põhjal ei suurenda pered säästude arvelt oma tarbimiskulutusi, vaid paigutavad hoopis rohkem raha eluasemesse ja kinnisvarainvesteeringuteks ning Lätis ja Leedus tasuvad ka suuremaid elu- ja vabatahtliku pensionikindlustuse makseid. SEB hinnangul on eraisikute jaoks kinnisvara ostmine võrreldav näiteks kulda investeerimisega - arvatakse, et kinnisvara ja kuld säilitavad vaatamata inflatsioonile oma väärtuse.

2013. aastal kasvasid perede finantsvarad (hoiused, võlakirjad ja muud finantsinstrumendid, elu- ja vabatahtliku pensionikindlustuse lepingutesse kogutud summad ja pensioni II samba vahendid) kõigis kolmes riigis: Lätis 11,6 protsenti, Eestis 9,1 protsenti ja Leedus 5,3 protsenti. 2012. aastaga võrreldes võis Leedus ja Eestis märgata finantsvarade kasvu aeglustumist, Lätis  kiirenemist. Lätis kasvasid säästud peamiselt seni kodudes hoitud sularaha arvelt, mis enne euro kasutuselevõtmist pankadesse toodi.

Eesti elanike finantsvarade väärtus ühe elaniku kohta oli jätkuvalt suurim -  5976 eurot. Eestile järgnesid Leedu (3899 eurot) ja Läti (3731 eurot). Kui majanduskeskkond oluliselt ei muutu, on ka 2014. aastal oodata eraisikute finantsvarade kasvu aeglustumist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. April 2014, 09:39
Otsi:

Ava täpsem otsing