Halvad uudised langetasid aktsiaid

28. aprill 2014, 00:00

Euroopa aktsiaturgudel andsid reede pärastlõunal tooni negatiivsed uudised – kusjuures neid tuli seinast seina.  Küll jäi osa ettevõtteid jänni analüütikute soove ületavatest kasumitest raporteerimisega, küll olid tulevikuootused kehvemapoolsed. Deutsche Bank võib kaasata täiendavat kapitali. Ja muidugi USA ja Venemaa üha kasvav pinge Ukraina teemal hoiab turuosalisi, kuid ka ettevõtteid oma tulevikuprognoosides kartlikena.

Neste Oili aktsia hind kukkus 6%, kuna ettevõte alandas 2014. aasta kasumiprognoosi. Deut­sche Banki aktsia hind langes 2%, kuna pank võib teatada täiendava kapitali kaasamisest. Meeldivaks erandiks oli Electroluxi aktsia, mis tegi 4,5 aasta suurima päevase tõusu, kuna ettevõte tõstis Euroopa nõudluse kasvuprognoosi, olles esimese kvartali tulemusega ületanud analüütikute ootusi.

Euro Stoxx indeksi langes reedel 0,9%.

“Tulemused ei ole olnud head,” ütles BGL BNP Paribasi aktsiastrateeg Guillaume Duchesne Bloombergile. “Ootused on suhteliselt madalad. Kuu jooksul on neid alandatud. Jätkuvalt on probleem Venemaaga. Me ei tea, kuidas olukord muutub.”

Kas tulevad täiendavad sanktsioonid? See küsimus on sarnaselt õhus sellega, mida Venemaa plaanib saavutada Ukrainas? Ettevõtted on mures, kuna sanktsioonid võivad lüüa nende tegevust Venemaal ja Ukrainas.

Lisaks võib Venemaa kehtestada sanktsioone või muid meetmeid, mis võib muuta Lääne ettevõtete elu Venemaal keerulisemaks. USA on üsna rahulolematu mõnede Euroopa riikidega, sealhulgas Saksamaa ja Itaaliaga, sest need ei taha täiendavaid sanktsioone kehtestada. Investorid on geopoliitilistest pingetest tingitud riskide tõttu teadmatuses. Kui sellele lisada kõrged ootused, et Euroopa majanduse olukord tänavu paraneb ja see muudab Euroopa aktsiad USA omadest atraktiivsemaks, siis hetkel see nii ei paista. Piisab geopoliitilise olukorra ootamatust halvenemisest ning kõik majanduse paranemise ja kasumikasvu eeldused on ajalugu. Eks investorid peavad olema harjunud tegutsema teadmatuses.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    27. April 2014, 18:55
    Otsi:

    Ava täpsem otsing