Hiinlastel huvi Tele2 Norra äri vastu

28. aprill 2014, 00:00

Analüütikud on mures Rootsi telekomiettevõtte Tele2 väljavaadete pärast Norras. Spekuleeritakse, et reede hommikul esimese kvartali tulemused avaldanud ettevõtte ostust on huvitatud Hongkongi telekomifirma Hutchison Whampoa.

Seetõttu näevad analüütikud võimalust, et Tele2 võib teha spli­ti ehk aktsiad tükeldada, kirjutas Reuters. Läinud kuul teatas Tele2, et on palganud Norra investeerimispanga ABG Sundal Collieri, et see kaardistaks nende sealsed võimalused. Hiljem pole tulemuste kohta uudiseid tulnud, mistõttu arvatakse, et Tele2 võib äri müüki panna.

Raha kulus turundusele. Tele2 esimese kvartali tulud jäi alla analüütikute ootusi, sest ettevõte kahe suurima sihtturu, Rootsi ja Hollandi turunduskulud olid  oodatust suuremad. “Ma usun, et need jõupingutused toovad paremaid tulemusi järgnevate kvartalite jooksul,” selgitas ettevõtte tegevjuht Mats Granryd oma avalduses. Tulud lõpptarbija teenustelt (välja arvatud seadmete müük) kasvasid Rootsis esimese kvartaliga kolm protsenti ehk samas tempos neljanda kvartaliga. Rootsi moodustab umbes 40% Tele2 müügist.

“Meie fookus 2014. aastaks on selge,” märkis Granryd. “Holland ja Kasahstan ehitavad mobiilside äri tulevikuks, aidates tugevalt kaasa üldisele kasvule. Rootsi on kasumliku ja andmekeskse ärimudeli loomisel eeskujuks,” lisas ta.

Tele2 kulumieelne kasum EBITDA oli 1,38 miljardit Rootsi krooni, Reutersi analüütikud ennustasid 1,45 miljardit krooni. Aasta varem oli ettevõtte EBITDA 1,49 miljardit krooni.

Eestiga jäädakse rahule. Tele2 Eesti filiaali EBITDA oli 39 miljonit Rootsi krooni ehk 13,3% väiksem kui mullu esimeses kvartalis. Ettevõtte EBIT (maksueelne tulu) oli Eestis 8 miljonit Rootsi krooni. Mõõnast hoolimata hinnatakse kvartaliaruandes “väga rasketes turutingimustes” Eesti tütarettevõtte tulemusi rahuldavaks.

Eesti üksuse tegevdirektor Argo Virkebau ütles, et langus on tingitud võrkude väljavahetamisest ja vanade kulude mahakirjutamisest. “See on ühekordne ja muud aspekti  seal ei ole,” rõhutas ta. Turusituatsioon on Virkebau hinnangul keeruline eeskätt mulluse 30% hinnalanguse tõttu, millega kõik Eesti mobiilioperaatorid kaotasid keskmiselt 19% tuludest. 80% kukkus tema sõnul mullu ka operaatori kehtestatud sidumistasu.

Läinud kvartalis soetati 54 miljoni Rootsi krooni eest lisaks teine 2100 MHz sageduslitsents ja võideti kolmas 800 MHz sagedusala litsents.

Enamik soovitab hoida. Kontserni teatel ootavad nad tänavu tulu ligikaudu 30 miljardit krooni, millest EBITDA kasumiks ennustatakse ligi 6 miljardit ja kapitalimahutuste tasemeks umbes 4,5 miljardit krooni.

Bloombergi terminalis aktsiasoovitusi jagavast 30 analüütikust 18 soovitab aktsiat hoida ning ostu-müügi suhtes lähevad soovitused pooleks. Ettevõtte P/E (hinna/tulu) suhe on Bloombergi andmeil 47,14. Aastaga on Stockholmi börsil noteeritud ettevõtte aktsia hind langenud 25,3%, 110,80 Rootsi kroonilt 82,70 kroonile reede keskpäeva seisuga. Tulemustele reageeris aktsia reedel 0,6protsendise tõusuga.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    27. April 2014, 18:44
    Otsi:

    Ava täpsem otsing