OEG tahab tänavu turuosa juurde osta

28. aprill 2014, 00:00

Mullu Lätis edukalt laienenud kasiinofirma Olympic Entertainment Group kavatseb tänavu keskenduda olemasolevatel turgudel turuosa kasvatamisele.

“Möödunud aasta oli meil läbi ajaloo rekordaasta puhaskasumi poolest. Oleme erinevates riikides ostnud juurde turuosa ja suutnud kasumlikumalt tegutseda,” rääkis tänavu  20. tegevusaastat tähistava OEG suuromanik ja nõukogu esimees Armin Karu reedesel aktsionäride üldkoosolekul.

Kasiinofirma müügitulu küündis mullu 145 miljoni euroni, mis on 10 miljonit enam kui aasta eest. Ettevõtte juhatuse esimehe Madis Jäägeri sõnul andis peamise osa käibe kasvust Läti, kus möödunud suvel osteti üks kohalik kasiinofirma. “Läti laienemise mõju saab veel tänavu ja ka järgmisel aastal tunda,” lubas Jääger ning lisas, et tõsist tööd tehakse ka näiteks Itaalia turul laienemise nimel.

Kuigi mänguautomaatide arv ja müügitulu jäävad kriisieelsele ajale alla, teenis OEG mullu läbi aegade suurima puhaskasumi. Üldkogu otsusega makstakse tänavu aktsionäridele dividende 0,10 eurot aktsia kohta, mis on sama palju kui möödunud aastal. Kasiinofirma 25,7 miljoni eurosest puhaskasumist läheb aktsionäride taskusse 15,1 miljonit.

Plaan konkurente alla neelata. Karu sõnul peaks tänavu tulema kasv nendelt seitsmelt turult, kus firma juba tegutseb. “Ostame juurde nii-öelda turuosa ehk teisi tegutsejaid. Loodame ikkagi väga ka seda, et kasv tuleb ka üldisest majanduse käekäigu paranemisest,” kinnitas Karu. Firmal on ambitsioon haarata turuosa nii Lätis, Poolas, Itaalias, Slovakkias kui ka Valgevenes. Ainult Leedu 70%-lise turuosaga ollakse rahul.

Küsimusele, kas tänavu ka mõnes uues riigis tegevust alustatakse, Karu vastata ei soovinud. “Ma ei tohi anda välja garantiid, et alustame uuel turul tegevust. Pärast kaebab aktsionär mind kohtusse, kui selliseid asju luban,” rääkis ta. Küll aga kinnitas ta, et selle nimel tehakse iga päev tööd.

Lisaks tahetakse mullu lansseeritud spordiennustusportaaliga Olybet laieneda teistesse riikidesse. Tallinna kesklinnas käib Olympicul Hiltoni hotelli ehitus.

Maksud suurenevad. Hiljuti valitsuses heaks kiidetud hasartmängumaksu seaduse muudatused, millega kavatsetakse ühtlustada kasiinode maksukoormust, peaks Karu sõnul suurendama OEG kulusid umbes 1 miljoni euro võrra aastas. Karu lisas, et see muudatus oli juba vähemalt kolm aastat ette teada ja OEG on sellega arvestanud.

Ka Vene-Ukraina kriisi mõju kasiinofirma majandustegevusele Karu eriti suureks ei hinda. “Meie Vene kliendid käivad kasiinodes edasi, ega kriisi tõttu ei hakka nad vähem käima. Nii kaua kui ei lähe totaalseteks sanktsioonideks ja inimeste vaba liikumist ei piirata, ei juhtu midagi,” arvas Karu.

  • Kasv rõõmustab väikeaktsionäre

Olympicu väikeaktsionäri Elmo Somelari sõnul rõõmustab aktsionäre müügitulu ja kasumi suurenemine ning efektiivsuse kasv.

“Ärirentaablus paranes 2013. aastal 25,7%ni, viidates sellele, et ettevõte on suudetud efektiivsemalt tööle panna. Praeguse aktsia hinna juures makstav dividend 0,1 eurot aktsia kohta oleks tootlusega ca 5,2 %, mis tänastes turutingimustes on rahuldav,” arvas Somelar.

Somelari sõnul  on ettevõtte käibe kasv olnud oodatust  kiirem ja tegevuskulude vähendamine on suurendanud kasumlikkust. “Aktsia hind on kolme aasta jooksul läbi teinud märgatava tõusu 1,6 euro tasemelt 1,89 eurole, keskmine kasv ca 6% aastas, vaatamata tagasilöökidele Ukrainas 2009. aastal – ettevõte on suutnud vaatamata probleemidele oma kasvu jätkata,” rääkis ta.

Kuigi OEG-l on Somelari sõnul palju tugevusi, nagu näiteks väiksed tegevuskulud, hea juhtkond ja laienemisplaanid, siis valmistavad mõned tegurid ka aktsionärile muret. Näiteks võib hasartmänguseaduse muutmine avaldada pikemas perspektiivis firmale nii positiivset kui ka negatiivset mõju. Samuti võib ohtlikuks kujuneda Venemaa ja Ukraina kriis. “Kulutused meelelahutusele sõltuvad suuresti toimetulekust ja makromajanduslikust keskkonnast,” tõdes ta.

 

Tulemused

  • Baltimaades hasartmängutulud kasvasid , mujal vähenesid

Olympicul on 31. detsembri 2013 seisuga kokku 82 kasiinot, millest 17 lisandus seoses Läti kasiinofirma Altea SIA omandamisega juunis 2013. Kontsernil on Eestis 18, Lätis 38, Leedus 12, Poolas 3, Slovakkias 5, Valgevenes 4 ja Itaalias 2 kasiinot.
Esimeses kvartalis kasvasid Olympicu hasartmängutulud võrreldes möödunud aasta sama ajaga 5,9%, 32,7 miljonile eurole. Kiireim kasv tuli Lätist.
Läti hasartmängutulud kasvasid 30,6%, 7,3 miljonilt eurolt 9,6 miljonile.
Leedus kasvasid hasartmängutulud 7%, 4,8 miljonilt eurolt 5,2 miljonile.
Eesti hasartmängutulud püsisid eelmise aasta tasemel  7,5 miljonit eurot, kasvades 0,1%.
Valgevenes tegid hasartmängutulud suurima kukkumise, 0,6 miljonilt eurolt 0,4 miljonile ehk 31,3%.
Itaalia turg järgnes 12,6%-lise langusega, tulud vähenesid 0,9 miljonilt eurolt 0,8 miljonile. Itaalia tulud on arvestatud pärast hasartmängumaksukulu.
Slovakkia hasartmängutulud vähenesid 10,3%, 3,6 miljonilt eurolt 3,2 miljonile.
Poola turul vähenesid tulud 1,2%, 6,2 miljonilt eurolt 6,1 miljonile.
2013. aasta müügitulu oli 145,3 miljonit eurot ja ärikasum 31,8 miljoni eurot.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. April 2014, 18:39

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing