Kuidas teenida Briti taastumisest?

29. aprill 2014, 00:00

Suurbritannia majandus on taastunud kriisieelsele tasemel ning on rida firmasid, mille aktsiaid soovitatakse investoritel osta, et Briti majandusedust osa saada.

“See võib kesta kolm või neli aastat ja me oleme alles Briti majanduse taastumise jalamil, mitte mäe otsas,” ütles Suurbritanniale orienteeritud aktsiafondi Artemis juht Tim Steer Wall ­Street Journalile.

Selleks, et Suurbritannia majanduse taastumisest osa saada, tuleks investoritel osta restoranide, ehitusfirmade, reisifirmade, hüpoteeklaenufirmade ning jaemüüjate aktsiaid, sest need ettevõtted saavad majanduse tugevnemisest rohkem kasu.

Elamuehitajad. Praegune olukord soosib elamuehitajaid, sest intressimäärad on madalad, ­Briti valitsus toetab kinnisvara ostmist ning kinnisvarahinnad on hakanud tõusma. Kõik need faktorid peaksid analüütikute arvates toetama selliseid elamuehitajaid nagu Barratt Developments, Crest Nicholson Holdings, Berkeley Group Holdings ja Taylor Wimpley. Ainuüksi Londonis tõusid elamute hinnad eelmisel aastal ligi 18%, kogu Suurbritannias 9%.

Pangad. Eluasemehindade tõusust lõikavad otseselt kasu Briti pangad. Analüütikutele meeldivad sellised nimed nagu Lloyds Banking Group ja Barclays Plc, sest nendele võiks stsenaarium olla järgmine: inimesed ostavad rohkem kinnisvara ning krediidinõudlus suureneb. Mida rohkem hüpoteeke müüakse, seda suurem on pankade käive. Peale eluasemehindade tõusu ja majanduse paranemise on oodata ka halbade laenude vähenemist. Samas hoiatavad analüütikud, et investorid peaksid hoidma eemale globaalse ulatusega pankadest, nagu HSBC ja Standard Chartered.

Countrywide. Analüütikutele meeldib Briti suurim kinnisvaraagentuur, mille aktsiate avalik esmapakkumine (IPO) toimus eelmise aasta märtsis. Countrywide’i aktsia on pärast IPOt pea­aegu 80%  tõusnud, seda eelkõige eluasemeturu paranemise tõttu. “Me ootame Briti eluasemeturu jätkuvat paranemist ja suuremat kasumlikkust 2014. aastal,” teatas Countrywide’i juht eelmise aasta finantsaruandes. Mullu teenis ettevõte kasumiks 16 penni aktsia kohta, kuid JPMorgani teatel võib eluasemeturu paranemine tõsta ettevõtte kasumi 42 pennile aktsia kohta.

Jaemüüjad. Briti majanduse buum on suuresti tingitud tarbijakindluse tõusust. Näiteks märtsis kasvas tarbijakindlus rohkem kui kuue aasta kõrgeima tasemeni, veebruaris kerkis jaemüük võrreldes möödunud aastaga 3,7%. See oli rohkem, kui analüütikud oskasid oodata. Seetõttu meeldivad analüütikutele sellised jaemüüjad nagu Next, Dunelm Group, WH Smith, Sports ­Direct International ja Howden Joinery Group, mille kõigi suur turg on Suurbritannia.

Restaurant Group. Kuna majandus kasvab, soovib üha rohkem britte külastada pubisid ja restorane. Royal London Asset Managementi portfellihaldurile Derek Mitchellile meeldib Briti börsifirma Restaurant Group, sest sellele kuuluvad brändid Frankie & Benny’s, Garfunkel ja Chiquot. Restaurant Groupi eelmise aasta kasum oli 56 miljonit naela, mis on 17% rohkem kui 2012. aastal.

EasyJet. Briti odavlennufirma on majanduskriisist väljunud tugevamana ning see on analüütikute üks lemmikuid. EasyJeti reisijate arv kasvas veebruaris võrreldes möödunud aasta sama kuuga 2,9%. Alates 2012. aasta jaanuarist pole Easy­Jeti reisijate arv kordagi kahanenud. Lisaks on ettevõte võitnud endale rohkem neid kliente, kes sõidavad äriklassis. See tõotab priskemat kasumit tulevikus. Aprilli alguses teatas Barclays, et EasyJetil on hea ärimudel.

ITV. Briti meediafirma, mille reklaamitulu tegi kriisi ajal suure languse. Nüüd on olukord teine, kuna eelmise aasta kolmandas kvartalis tegi ITV käive kolme aasta kiireima tõusu. Kui ettevõtted tajuvad majanduskindlust, on nad nõus rohkem ka reklaamile kulutama ja see peaks ITVd soosima. Aastaga on ITV aktsia 50% tõusnud.

Alternatiiviks on fondid. Üksikute ettevõtete aktsiate ostmise kõrval on Briti majanduse taastumisse võimalik investeerida ka börsil kaubeldavate fondide (ETF) kaudu.

Investeerimisfirma Hargreaves Lansdowni juhi Adam Lairdi sõnul tasuks investeerida nendesse ETFidesse, mis ei jälgi mitte FTSE100, vaid ­FTSE250 esitust. Selleks soovitab ta investeerida näiteks HSBC FTSE 250 ETFi. Kahe indeksi erinevus on selles, et FTSE100 indeksis on palju ettevõtteid, millel on väike Briti osakaal ja suur globaalne ulatus. FTSE250 indeksis on keskmise suurusega ettevõtteid, mis lõikavad kasu otseselt Briti majanduse käekäigust. Viimase 12 kuuga on FTSE100 tõusnud 3,1%, kuid FTSE250 17%.

Head makronäitajad. Suurbritannia majandus on taastunud kriisieelsele tasemel, tööjõuturg on olnud oodatust tugevam, tarbijakindlus on kerkinud kuue aasta tippu ning eluasemehinnad tõusevad. Selleks aastaks prognoositakse Briti majandusele 3% kasvu ning see on üks lääneriikide suuremaid. Londoni börsi vahendusel on aga koos brittidega võimalik saareriigi majandusedust saada osa ka Eesti väikeinvestoritel.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. April 2014, 19:15
    Otsi:

    Ava täpsem otsing