Oksjonimaja müüb Stalini kingitust Rooseveltile

Romet Kreek 28. aprill 2014, 14:10

Šveitsi oksjonimaja David Feldman pakub ostuhuvilistele Jossif Stalini kingitust USA presidendile Franklin D. Rooseveltile.

Nn Roosevelti bloki nimetust kandva margineliku puhul on tegemist ühe suurima Vene filateelia haruldusega. Tegemist on 1935. aasta 1-rublase lennumargi vigase ületrükiga. Ületükk on markidel tagurpidi. Margiharuldusele on teinud ekpertiisi margiekspert Mikulski. Margineliku hinnaprognoosiks on 1,5 – 2 miljonit eurot.

Kuuldavasti näitas Jossif Stalin margiharuldust USA presidendile F. D. Rooseveltile, kes oli ka margikoguja, kirjutas oksjonimaja. Legendi kohaselt ei olnud Stalin markidest ega markide kogujatest huvitatud. Ta suhtus filateeliasse väga negatiivselt, kuna see läks vastuollu tema kommunistlike põhimõtetega. Sellele vaatamata soovis ta teha erilise kingituse Rooseveltile, kes kuuldavasti olnud kirglik filatelist. Tal soovitati presidendile kinkida tolle aja suurim Vene filateeliaharuldus, milleks oli tagurpidi ületrükiga marginelik, kus ületrükis oli San Francisco kirjutatud vigaselt, väikese f-tähega.

Marginelikust sai Roosevelti margikollektsiooni kõige väärtuslikum ese. Hiljem sai sellest Vene ja Nõukogude kõige kallim filatelistlik objekt. Tegemist on maailma kõige kallima ületrükimargiga ja kõige kallima 20. sajandi margiga.

See on ka üks väheseid margiharuldusi, mis ei pärine krahv Ferrary kogust.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. May 2014, 13:03

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing