Aasta kartellikahtlus

30. aprill 2014, 00:00

Eile said pea kõik Eesti suured poeketid kartellisüüdistuse, mis puudutab viina hinna kokkuleppimist. Ketid nimetavad süüdistusi alusetuks.

Süüdistuse järgi leppisid Selver, Rimi Eesti Food, Maxima Eesti, Prisma Peremarket, Helter-R  (Aldar Marketi ja Super Alko omanik) ja Liviko kokku teatud viinade jaehindade tõstmises 2009. aastal.

“Lisaks selle on saanud süüdistuse ettevõtetega seotud 11 füüsilist isikut, keda süüdistatakse konkurentsi kahjustavas hinnaalases kokkuleppes. Ühte inimest süüdistatakse konkurentsi kahjustava kokkuleppe sõlmimisele kaasaaitamises,” ütles riigiprokuratuuri pressiesindaja Kadri Tammai.

Süüdistuse järgi leppisid osapooled kokku 40protsendilise alkoholisisaldusega pooleliitriste klaastaaras madalama hinnaklassi viinade jaehindade tõstmise vähemalt 63,50 kroonini.

Konkurentsiameti peadirektor Märt Ots jäi aasta kartellisüüdistust kommenteerides sõnaahtraks ja suunas küsimused prokuratuuri. “Kuna tegemist on kriminaalasjaga, siis antud asjas jagab selgitusi prokuratuur. Mina ei oska ega saa seda kommenteerida,” ütles Ots.

Selver: süüdistus on alusetu. Selveri juhatuse liige Kristi Lomp teatas, et prokuratuuri süüdistus on alusetu ja mõistetamatu, sest Selver ei ole konkurentidega mingeid hinnakokkuleppeid kunagi sõlminud.

Selver kinnitas pressiteates, et sai eile koos teiste jaekettidega prokuratuurilt süüdistuse konkurentidevahelise kokkuleppe sõlmimises. “Süüdistuse sisuks olev ostumeeskonna tegevus oli selgelt suunatud konkurentsivõime säilitamisele, mitte selle kahjustamisele,” kommenteeris Lomp uudist. “Prokuratuuri niisuguse loogika alusel saaks kohtu alla anda iga teise ettevõtte ning ilmselt ei jääks kogu Eesti kaubandusest keegi seaduse sellise rakendamise ees puhtaks.”

Lomp kinnitas, et Selver ei ole sõlminud ega sõlmi ka tulevikus ühtegi kartellikokkulepet. “Aus konkurents on meile kasulik. Meie ostuvaldkonna töötajad on konkurentsiõiguse piirangute osas täiendavalt koolitatud, et hoiduda mitmetitõlgendamist võimaldavasse olukorda sattumast. Loodan, et õigeksmõistev otsus tuleb kiiresti ning vabastab Selveri süüdistusest.”

Maxima Eesti avalike suhete juhi Erkki Erilaiu sõnul ei saa nad vastavalt seadusele uurimise huvides süüdistuse üksikasju kommenteerida. “Oleme samal seisukohal mis Selver, et süüdistused on alusetud,” sõnas Erilaid. “Meie oleme teinud koostööd uurijatega, oleme andnud neile materjale, mida nad on soovinud, ja meie ennast süüdi ei tunnista.”

Prisma: seisame ausa konkurentsi eest. Prisma Peremarketi tegevjuht Janne Lihavaineni kinnitusel ei ole Prisma süüdistuses ette heidetud tegusid toime pannud ning peab seetõttu süüdistust alusetuks.

“Oleme alati seisnud ausa konkurentsi eest ja oleme seda oma tegudega ka välja näidanud. Kuna menetlust puudutavate andmete avaldamine ilma prokuratuuri loata on piiratud, siis ei saa ma praegu täiendavaid kommentaare anda,” lisas ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    29. April 2014, 20:05
    Otsi:

    Ava täpsem otsing