Kas maikuus tasuks aktsiad maha müüa?

30. aprill 2014, 00:00

Wall Streetil on üks vana reegel: “sell in May and go away”, mis võiks eesti keelde tõlgituna tähendada midagi sellist, et müü maikuus oma aktsiad maha ja hoia turult vähemalt sügiseni eemal.

Pole täpselt teada, kust see reegel tuli, aga tõenäoliselt mõtles selle välja keegi, kes analüüsis periooditi aktsiaturgude graafikuid ja jõudis järeldusele, et kõige parem on müüa aktsiaid kevadel ja osta neid tagasi sügisel.

Mai on ukse ees, aga kas sel aastal tasuks sama reeglit järgida? Hooajaliste mustrite järgi kipub aktsiate parim tootlus olema halloween’i ja 1. mai vahel. Alates 1896. aastast, kui USA aktsia­indeks Dow Jones loodi, on see talvekuudel tõusnud keskmiselt 5,4% ning suvekuudel on keskmine tõus piirdunud 2%ga. Seega, tootluse erinevus talve- ja suvekuudel on 3,4%.

Uus-Meremaa Massey ülikooli finantsprofessor Ben Jacobsen usub, et 1935. aasta Financial ­Timesis viidatud “sell in may”-strateegiat järgisid paljud ning viimase 80 aasta jooksul on tootluste erinevus suve- ja talvekuudel suurenenud.

Viimase 20 aastaga on talvekuudel tootlus parem olnud. FBN Securitiesi analüütik J.C. O’Hara sõnul on viimase 20 aasta jooksul olnud suvekuudel aktsiaturgude esitus nõrk. “Enamik turu tootlustest leidis aset enne maid ja pärast septembrit,” ütles ta.

Kuid ajalugu võib parimal juhul olla ainult teejuht, mitte pühakiri. “Kuigi me läheneme maile, pole me veel müümise laagris, kuid tuleb teadvustada, et ajalugu viitab pigem volatiilsele ja külgliikumises turule,” ­lisas O’Hara.

Investorid on juba mitu kuud arutlenud, kui kaua võiks praegu pulliturg kesta. RBC Capital Marketsi strateeg Jonathan Golubi sõnul peataks pullituru ainult majanduslangus ja seda suure tõenäosusega ei juhtu. “Rallid ei lõpe siis, kui need väsivad, vaid siis, kui tuleb majanduslangus,” lisas ta. Kas tulekul on uus majanduslangus? ­Golubi sõnul on vastus ei, kuna arvestades praegust aeglast taastumist viimasest kriisist, on uus kriis veel väga kaugel.  Seega ei tasuks investoritel ehk aktsiaid müüma tormata.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. April 2014, 18:24

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing