Monopolid takistavad arengut

30. aprill 2014, 00:00

Eestis on viimase kümnendi jooksul kujunenud välja terve rida monopole ja turuvalitsejaid. Eesti siseturu väiksust arvestades pole midagi erakordset, ent siiski on Eesti areng seetõttu hakanud känguma.

Monopolide teke võib olla majanduslikult põhjendatud. Kuid riigi soovimatus piirata monopole on ebaloomulik. Eesti riik on teinud vea, et pole jõuliselt sekkunud monopolide ja turuvalitsejate tegevusse. Monopolide laiutamine on peletanud Eestist olulisi välisinvesteeringuid. Viimasena meenub Estonian Celli otsus jätta investeerimata 100 miljonit eurot siinse kõrge elektrihinna pärast.

Väikese grupi huvi. Omaaegne USA president Theodore ­Roosevelt, kes tegutses energiliselt monopolide vastu, leidis, et monopolidel on komme vaba turumajandus ära süüa. Paraku on Eestis levinud arusaam, et monopolide vägivald tarbijate kallal ongi see õige kapitalism, mida juhib nähtamatu ise­korrastav käsi.

Paraku see pole nii. Monopol ei ole nähtamatu, vaid päris nähtav käsi, mille eesmärk on tegutseda väikse grupi huvides, teenides ühiskonnalt suurt kasumit.

Kui monopolidel õnnestub kahjustada vabaturumajandust, siis lõpeb see liberaalse demokraatia allasurumisega.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    29. April 2014, 19:38
    Otsi:

    Ava täpsem otsing