Jüaani nõrgenemine teeb USA-le peavalu

02. mai 2014, 00:00

Aprilli keskpaigas hoiatas USA rahandusministeerium, et Hiina valuuta jüaan on liiga nõrk, ning väljendas kahtlust, kas turumehhanismid üldsegi suudavad jüaani kurssi suunata. Mida nõrgemaks Hiina oma valuutat laseb, seda rahulolematumaks Washington muutub.

Kolmapäeval langes jüaani kurss madalaimale pärast 2012. aasta lõppu. Ühele dollarile vastas 6,2674 jüaani. Hiina valuuta on sel aastal dollari suhtes nõrgenenud üle kolme protsendi. “Praegu tundub, nagu Ameerika teaks, mis põhjusel jüaan nõrgeneb, see tähendab, et Hiina üritab tõrjuda spekulatiivseid positsioone,” ütles Macquarie Banki valuutastrateegia juht Nizam Idris CNBC-le. “Kõik see kohandumine Hiina valuutapoliitikas – jüaani kauplemiskoridori suurendamine, USA tervitas seda käiku. Nüüd on küsimus, mis toimub järgmisena.”

Maailma kaks suurimat majandust võivad protektsionismi minna? Yale’i professor ja endine Morgan Stanley Aasia juhatuse esimees Stephen Roach ütles, et jüaani risk võib kaasa tuua mitu majanduslikku mõju. “Ameerika võib viia kaks maailma suurimat majandust protektsionismi või veel millessegi halvemasse,” ütles ta.

Washington soovib, et Peking lubaks turujõududel mängida suuremat rolli majanduses ja turgudel. Hiina on selles suunas samme astunud. Näiteks suurendas Hiina eelmisel kuul jüaani päevast kõikumiskoridori 1 protsendilt 2 protsendile. Lisaks soovib Hiina, et spekulandid ei arvaks, nagu oleks jüaani tugevnemisele panustamine ainuke suund ja seda vaatamata ligi 20 aastat kestnud tõusule dollari suhtes.

Valuutaanalüütikud prognoosivad, et aasta lõpuks tugevneb jüaan veel rohkem dollari suhtes. HSBC prognoosib, et USA dollar lõpetab selle aasta 6,14 jüaanil, mis tähendab jüaanile 1,75protsendilist tõusu praeguselt tasemelt.

“USA ametnikel on keeruline öelda, et jüaan on manipuleeritud, arvestades seda, mida jüaan viimastel kuudel teinud on,” ütles Safanadi analüütik John Rutledge.

Kolmapäeval kauples euro/jüaan 8,68 jüaanil. Aasta algusest on dollar tõusnud 3,95%.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    01. May 2014, 15:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing