Puhkepäev. Trubaduurimuusika tänapäeva võtmes

02. mai 2014, 00:00

Tartu autorilaulude festivali Mailaul vastu on järsult kasvanud välismaiste artistide huvi. See on olnud isegi suurem, kui Mailaul tänavu väliskülalisi vastu suudab võtta.

Festivali korraldaja Juhani Jaegeri sõnul on välisesinejate hüppeliselt kasvanud huvi festivali vastu mõneti ootamatu, kuid ühtlasi valmistab korraldajatele festivali arengu juures ka enim heameelt.

Kavas nii klassika kui ka folk. Mailaul on11. korda toimuv kevadine Tartu muusikafestival, mille missioon on edendada autorilaulu – žanri, mis ühendab muusikat, poeesiat ja esituskunsti. Festivali programmist leiab esinejaid, kes nimetatud distsipliine võimalikult värvikalt esindavad. Kava sisaldab nii kontserte klassikalises õhkkonnas (Tartu Jaani kirik), hubases Feel Good Music Cafés kui ka hilisöiselt ülemeelikus Genialistide klubis.

Jaegeri sõnul tähendab autorilaul traditsioonilises mõttes trubaduurimuusikat, kuid Mailaulu kontekstis vaadatakse sellele laiema pilguga. “Valime programmi ka autoreid, kes esinevad koos ansambliga. Või teistpidi vaadatult: ansambleid, mis esitavad oma loomingulise liidri muusikat,” selgitas Jaeger.

Üles astuvad näiteks Jarek Kasar (9.05, Feel Good), Katrin Pärn ja inBoil (8.05, Feel Good). Samuti toimub kontsert, mille esimeses pooles esinevad Maria Peterson & Eva Eensaar ning teises pooles Argentina-Eesti projekt Voices in Poetry (10.05, Jaani kirik). “Omaette suhe publikuga on varalahkunud autorite mälestuskontsertidel  “Lugusid Urmas Alenderist” (8.05, Jaani kirik) ja “Sünteri laulud” (9.05, Jaani kirik). Milline folgihuviline ei teaks Aleksander Sünterit või millisena kujutaksime ette Eesti rokiajalugu, kui sealt puuduks Ruja?” nentis Jaeger.

Isikuspäraste festival. Enda isiklike lemmikutena tänavuse festivali programmis nimetas Jaeger 9. mai õhtust kontserti Genialistide klubis, kus astuvad üles festivali peaesineja Float­stone (Belgia), Marten Kuningas ning Tuuli Velling ja Sotsiaalse Närvi Kvartett. “Seal kohtuvad erinevad žanrid, tunnetused ja meeleolud,” lausus ta.

Tuuli Velling tuleb näiteks välja spoken word kavaga. Floatstone ühendab endas aga laulukirjutaja, tehniliselt kõrgetasemelise kitarristi ning karismaatilise lavakuju – kõik eeldused, mida vajab üks professionaalne singer-songwriter,“ märkis korraldaja.

Üldistusi tehes võib märkida, et Mailalul kehvasid esinejaid polegi, kuna Jaegeri sõnul on kõik Mailaulu esinejad isiksused – isemõtlejad ja isetundjad, kes on leidnud isikupärase tee, kuidas väljendada oma sisemaailma läbi kauni muusika ja tekstide.

 

Festival

  • “Mailaul 2014”

8.–10. mail Tartu erinevais paigus
Piletid: 3–9 eurot, pass 29–35 eurot
www.mailaul.ee

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. May 2014, 14:55

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing