1. mai 2014 kell 4:11

Täna tähistame Euroopa päeva

Täna tähistakse Eesti Euroopa Liitu ja NATO-sse kuulumise 10. aastapäeva. Tallilnnas Vabaduse väljakul saavad lapsed, kes on sündinud 2004. aastal teha ajaloolise ühispildi president Toomas Hendrik Ilvesega.

Sel aastal möödub 10 aastat Eesti liitumisest NATO ja Euroopa Liiduga. Aastapäeva puhul korraldab Euroopa Komisjon koostöös Euroopa Parlamendi, ELi saatkondade ja riigikantseleiga täna Vabaduse väljakul Euroopa päeva, mis on kogu perele mõeldud meelelahutuslik sünnipäevapidu.

Tasuta kogupereürituse avab kell 11 Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves.

Lapsed, kes on sündinud 2004. aastal, mil Eesti astus NATOsse ja Euroopa Liitu, on oodatud Vabaduse väljakule ajaloolisele ühispildile presidendiga. Lapsed on kella 11 oodatud Vabaduse platsi ääres asuvatele treppidele, kus fotograaf Jarek Jõepera nad ühispildile sätib.

Seejärel kuulutab Eesti Euroopa Liikumine välja aasta eurooplase 2014.

Vabaduse väljaku lavaprogrammi juhivad Urmas Vaino ja Nele-Liis Vaiksoo. Kogu päeva läbib laval toimuv Urmas Vaino jutusaade, mille jooksul käivad temaga vestlemas põnevad külalised. Pärastlõunal kell 15 algab meelelahutuslik kontsert „Peeter Oja 10 aastat Euroopas“ ning lavale astub Anti Kammiste bänd koos tuntud solistide Hanna-Liina Võsa, Ivo Linna, Nele-Liis Vaiksoo, Karl-Erik Taukari, Kaire Vilgatsi, Dagmar Oja ja teistega.

Euroopa päevaga tähistatakse Euroopa Liidu sünnipäeva, milleks loetakse 1950. aasta 9. maid, mil Robert Schuman esitas nn Schumani deklaratsioonina tuntud Euroopa ühendamise idee. Euroopa päev kuulub koos Euroopa Liidu lipu, hümni, moto ning ühisrahaga Euroopa sümbolite hulka. Eestis korraldab Euroopa päeva üritusi Euroopa Komisjoni esindus Eestis koos Euroopa Parlamendi Infobürooga. Sel aastal toimuvad Euroopa päeva üritused 1. mail, et tähistada samal ajal ka 10 aasta möödumist Eesti ühinemisest Euroopa Liidu ja NATO-ga.

Hetkel kuum