VIDEO: Erik Karu paelub kullasära

Marta Jaakson 01. mai 2014, 09:01

Erik Karu ja Bert-Ken Raudberg väärismetallide otsemüügi firma SMI Grupp OÜ avamispeol loositi välja grammine kullamünt, joodi kullalehtedega šampanjat ja söödi kullatud maasikaid.

Karu ütles, et on seotud ka Olympicu kasiinoga ja turundab Olybeti. "See SMI grupp on nii-öelda oma väike beebi," lisas ta.

 

Intervjuu SMI asutaja Erik Karuga

Kuidas Te väärismetallideni jõudsite?

Noh, eks see ole see kuldne sära ikka. Tegelikult oluline väärimetallide puhul on mõista nende turvalisust ja pikaajalisust. Väärismetalli sära paelus mind juba varem ja teatavasti ka mu isa on väärismetallipositsioone hoidnud nii isiklikult kui ka ettevõtte baasil. Ma olen mõistnud, et riigipensionist ei piisa, et kindlustada endale turvaline tulevik, seega tuleb midagi ise selle nimel ette võtta ja miks mitte seda ise teha ja ka teistele pakkuda.

27aastasena olete seotud seitsme ettevõttega, kas Te ise peate end ärimeheks, ettevõtjaks või investoriks?

See on väga hea küsimus. Kui tegelda õigete asjadega, siis võib olla ettevõtete juhtpuldis, ma pigem pean end ettevõtjaks. Praegu olen seotud ka Olympicu kasiinoga ja turundan Olybeti. See SMI grupp on nii-öelda oma väike beebi. Selle arendamine võtab kindlasti aastaid aega, aga see on suure perspektiiviga üllas ettevõtmine.

Milliseid põhimõtteid Te järgite, kui Te ise teete investeerimisotsuseid?

Ratsionaalseid põhimõtteid. Pigem seitse korda mõõda, ühe korra lõika. Uisa-päisa ei ole mõtet tegutseda ja tundmatus kohas vette hüpata. Teisalt aga, kes ei riski, see šampust ei joo, ja teatud olukordades tuleb teha suuremaid otsuseid, lootes heale tähtede seisule.

Teie käib kaasas alati teie isa kuulsus, kas see ettevõtjana, investorina aitab pigem kaasa või on hoopis takistav tegur?

Eks seal on nii plusse kui miinuseid. Ühelt poolt enda isikuomadusi arvesse võttes ei ole lihtne. Kuna ma olen tüübilt ettevõtja ja uute asjade looja, siis kindlasti on sealt varjust üle hüpata, aga ma annan endast parima ja üritan sealjuures ka perekonda aidata ja teha endast oleneva, et kõik osapooled oleksid rõõmsad.

Ka täna on siin teie perekond. Kas vanemad hoiavad Teie tegemistel silma peal või on täna tegemist pigem piduliku toetusega?

Täna on isa kindlasti veidi silma peal tulnud hoidma. Nende poolt on väga suur toetus. Eks see kõik on saanudki teoks tänu suurele lähedaste toele ja ega siin lihtsalt ei ole midagi. Pean kindlasti ka enda elukaaslase Laura külma närvi tänama, et eks see kõik  on millegi arvelt tulnud. Iga päev on kellast kellani töö Olympicus ja eks une ja muu arvelt on tulnud SMI-ga tegeleda.

Milline on plaanid, kas vallutada maailm?

Visioon on kindlasti arendada nii palju, kui Olympicu kõrvalt jõuab, ja eks aeg näitab. Ettevõtmisel on kindlasti olulised põhimõtted, millele need on rajatud ja kui need on piisavalt tugevad pikas perspektiivis potentsiaalikad, siis see on õige asi, millega tegelda.

Erik Karu õde ja äripartner Ines Karu

Kindlasti on Erik väga töökas ja ambitsioonikas, kes näeb selles ettevõtmises edu ja see on peamine. Ka ma ise käisin paar nädalat tagasi Šveitsis, kust ma tõin oma vennale vajaliku infot, m a loodan, et ta oskab seda hästi ära kasutada. Ma soovin, et nad mõtleksid laiemalt ja näeksid ära võimalusi, kuidas nad saaksid seda ettevõtmist kasvatada nõnda, et inimesed sellest kasu saaksid ja saaksid oma vara kasvatada.

KONKURENT
Valuuta- ja kullafirma Tavid suuromanik Alar Tamming

Ettevõtluse mõte on elanikkonnale pakkuda häid teenuseid ja kuna konkurents aitab pakkuda häid teenuseid, siis ta on alati tervitatav. Ma ütleks, et konkurent võiks olla meile koostööpartner. Mul on väga hea meel, kui meediasse jõuab samasugust sõnumit veelgi, nagu seni meie oleme edastanud.  Iga iseseisva mõtlemisega inimene jõuab ühel hetkel selleni, et paberraha on paberraha ja kuld on ikkagi kuld. Nii palju võidakse öelda, et kuld ei ole raha, aga ta on seda olnud 2600 aastat.

Kogu maailmas on toimumas väga suured sündmused. Maailmafinantssüsteem on jõudnud  praktiliselt kriisi äärele. Paberraha pikaajaline väärtus on alati olnud null, seda ütles juba Voltaire. Arvamus, et euro või dollar on igavene, see läheb ulme valdkonda.  Täna liigume hästi kiiresti tundmatusse tsooni.

Üks gramm kulda on alati üks gramm kulda. Üks unts kulda võimaldas osta ülikonna, aastal 1900, üks unts kulda võimaldab täna osta ühe ülikonna. Pool untsi kulda oli kahe nädala palk Jack Londoni aegadel, on ka praegusel hetkel. Põhimõtteliselt on tegemist raha väärtuse säilitamisega.

 

Smart Metal Invest (SMI)

väärismetallide otsemüügi ettevõte

frantsiisipõhine ärimudel – isik, kes on ostnud SMI esindusõiguse, saab võimaluse ja õiguse kasutada loodud süsteemi, mis hoolitseb tooteportfelli, logistika, turundusmaterjalide, ettevõtte üldise arendamise ja muu eest.

visioon on tegutseda globaalselt. Esimene turg on Eesti, kust soovitakse edasi laieneda Baltikumi, Skandinaaviasse ja Euroopasse. Pikemas perspektiivis on plaan liikuda pigem ida suunas, ent see oleneb, millises suunas liigub majandus konkreetsetes riikides.

SMI ei kasuta klassikalist jaemüügi turustuse meetodit, vaid kasutab otsemüügi strateegiat müües tooteid otse veebist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    08. May 2014, 08:22
    Otsi:

    Ava täpsem otsing