Trink: saame hakkama ka ELi tellimusteta

05. mai 2014, 00:00

Merko Ehituse juht Andres Trink ütles aktsionäride korralisel üldkoosolekul, et ettevõtte tänavune põhifookuses on Euroopa Liidu uue rahastamisperioodi valguses eluasemeturu investeeringud.

Mullu üle 36% puhaskasumit kasvatanud ehituskontserni juhi sõnul lisavad kinnisvaraarendusse atraktiivsust piiratud pakkumine käsikäes madalate intressimääradega, mis on toetanud hinnakasvu nii Eestis kui ka Lätis.

ELiga liitumise kümnenda aastapäeva eel tõdes Trink, et liikmelisus on ehitusturgu küll oluliselt turgutanud, ent ellu jäänuks Merko selletagi.

Mil määral on ELiga liitumine Merkole kaasa aidanud? Tänu ELi rahastamisele on ehitusvaldkonda olnud põhjust investeerida. Arvestades meie siseturu väiksust, on see eriti infra­struktuuri väljaehitamisel olnud määrava tähtsusega. Loomulikult on küsimus, kuidas ehitusturg edasi läheb, kui ühel hetkel ELi fondide kaasabil investeeringud kahanevad või lõppevad. Ikka nuputame, millele keskenduda, kui ELi rahaga teid ei ehitata.

Samas ma ei arva, et Merko tulevik sõltub ainult EList. Saame hakkama ka ilma nende tellimusteta. Arvan, et ehitusvaldkonnas tekib ajutine tagasilöök eelkõige sel aastal ELi uue rahastamisperioodi tõttu. Võimalik, et 2015. aastast olukord jälle paraneb.

Lisaks on meil kinnisvara arendamise valdkond, seal me ei sõltu riigihangetest ega tellijatest, pigem eraklientidest.

Kas Merko osalemine Saksamaa riigihankel oleks realistlik? Teoreetiliselt mõeldav, aga selle elluviimine eeldab väga suurt kohalikku võimekust Saksamaal. Isegi kui see võimalus on, tuleb aru saada, et riskid on väga suured. See omakorda ei välista, et tulevikus ei võiks seda proovida.

Varem olete välja hõiganud üksjagu pikaajalisi finantseesmärke. 2010. aastal pidasite paljulubavaks Kiievit ja Peterburi. Eelmisel aastal jõudis meie Ukraina tütarfirma likvideerimine lõpule ja ka praeguses keskkonnas ei näe, et Ukrainas oleks meie valdkonnas mingitki potentsiaali.

 

Kommentaar

  • On olnud ideaalne aktsiainvesteering

Stefan Anderson, Merko aktsionär
Olen aastate jooksul saanud mulje, et Merko on Eesti parim ehitusettevõte. Lisaks sellele on ettevõte järjekindlalt olnud väikeaktsionärisõbralik oma dividendipoliitikas. Seega on aktsiainvesteering olnud ideaalne. Samas, konkurents muutub aina tihedamaks, Eesti kasvuväljavaated ebakindlamaks ning Tallinna börsi likviidus on väike. Usun, et Merko jääb ehitusturu liidriks, aga olen aktsiahinna arengu suhtes ebakindlam.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. May 2014, 18:08
Otsi:

Ava täpsem otsing