Putin külvab Lätis kõhedust

Sirje Rank 05. mai 2014, 10:35

Tänane Wall Street Journal kirjutab Lätis levivatest hirmudest, et Venemaa president Vladimir Putin saab omale toetuspinna Läti suures venekeelses kogukonnas, kellest paljudel on põhjust  olla rahulolematu kehva elujärje või Läti kodakondsuspoliitika üle.

"Ühiskond on hirmul," tsiteerib leht Läti kaitseminister Raimonds Vejonist. "Me teame, mida tähendab Venemaa võimu all olemine."

Läti kardab ka oma majanduse pärast – võimalikud sanktsioonid Venemaa vastu mõjutaksid negatiivselt Läti majandust, mille transpordi, teenuste, kaubanduse ja turismisektor sõltub paljus Vene ettevõtjatest ja tarbijatest. Mullu oli Venemaa osakaal Läti ekspordis 11%. 100% Lätis tarbitavast gaasist on Venemaa gaas.

Oluline nõrkus on Läti ühiskonna lõhestatus – riigis elab 300 000 mittekodanikku, kes moodustavad elanikkonnast 15%. Peamised kartused on seotud provokaatorite tegevusega, kes õhutavad valitsusevastaseid meeleolusid. Aprillis blokeeris Läti valitsus juurdepääsu populaarsele Vene telekanalile.

Praegu on olukord stabiilne, kinnitasid lehele Läti valitsuse esindajad. Pinged aga käärivad nii kodakondsuse, ajaloo tõlgendamise kui ka Läti venekeelsetes koolides läti keele osakaalu suurendamise pärast.

Märtsis pakkus Venemaa suursaadik Riias, et Venemaa võib lihtsustada Lätis elavate etniliste venelaste jaoks Venemaa kodakondsuse saamist. Venemaa võimaldab mittekodanikele viisavaba reisimist ning on lubanud Venemaa kodakondsuse võtmisel suuremaid pensione.

Läti parlamendi liige Boriss Cilevics kardab, et mittekodanikud Lätis võivad Putinile kergeks saagiks osutuda, kui Läti valitsus nende muredele kurdiks jääb.

Läti partei Koosmeele keskus, mille poliitiline platvorm on luua sild Läti venekeelsete ja lätlaste vahele, on viimasel ajal toetust kaotanud. Partei juht ja Riia linnapea Nils Ušakovs ütles, et kardab, et valitsuse karmistunud meetmed niinimetatud provokaatorite vastu võivad suure osa etnilistest venelastest isoleerida. "See võib kahjuks kaasa tuua veelgi suurema radikaliseerumise, õhutades natsionalismi mõlemas leeris," ütles ta.

WSJ on siiski vestelnud ka selliste venekeelsete inimestega Lätis, kes ei toeta Venemaa praegust poliitikat ega soovi Venemaaga liitumist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. May 2014, 14:31
Otsi:

Ava täpsem otsing