USA pikki võlakirju otsi või tikutulega taga

06. mai 2014, 00:00

Kuigi turg on USA valitsuse võlakirjadest üle ujutatud, tuleb pika kestvusega võlakirju tiku­tulega taga otsida, kirjutas Bloomberg.

Kui jätta kõrvale USA keskpanga käes olevad võlakirjad, on pika lunastamistähtajaga (10 aastat ja rohkem) USA valitsuse võlakirju 12,1triljonilisest turu mahust kõigest 5%.

Pikaajalistele võlakirjadele on tekkimas kolm korda suurem nõudlus, peamiselt uute reeglite pärast, mis kehtestati pensionifondide probleemide lahendamiseks. See aga tähendab ühtlasi 300 miljardi dollarilist lisanõudlust järgneval kahel aastal. Nii suur ostumaht moodustaks umbes poole praegu vabades kätes olevast 642 miljardi dollarilisest pikaajaliste võlakirjade mahust.

Positiivne tootlus. Vähem võlakirju, väike inflatsioon ja kasinam hulk välismaiseid oste seletavad, miks on USA pikaajalised võlakirjad tänavu tõusnud isegi siis, kui USA keskpank on võlakirjaostmist vähendanud. Nõudlus on ajanud 30aastase võlakirja tootlust poole protsendipunkti võrra alla, 3,37 protsendile, mis on suurim tootluse kahanemine alates 2000. aastast.

Tänavu on USA 30aastaste võlakirjade tootlus olnud 12,3%. See on parim tootlus alates 1988. aastast, kui Bank of America hakkas andmeid koguma. Tänavune võlakirjade tõus on ere kontrast eelmisele aastale, mil 30aastased võlakirjad tõid 12,5% kahjumi ajal, mil USA aktsiad tõusid 30%.

Üks põhjus, miks USA pensionifondid  on maiad pikaajaliste võlakirjade järele, on see, et 16,3triljonilise kogumahuga fondid püüavad võtta kasumit läinud aasta aktsiaturu tõusust, viies raha pikaajalistesse valitsuse paberitesse. Lisaks püüavad fondid viia rohkem vastavusse fondi ajalist profiili, viies pikajaaliste kohustustega vastavusse varade kestvust.

“Võlakirjanõudlus on kaugelt ületamas pakkumist,” ütles pensionifondide nõustamisele keskenunud firma Callan Associatesi asepresident Brett Cornwell. Tema kunded on pensionifondid, kellel on varasid 2 triljoni dollari eest. “Me peaksime nägema ettevõtete pensioniplaanides riskide mahavõttu.”

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    05. May 2014, 18:51
    Otsi:

    Ava täpsem otsing