Eesti Pank hoiatab kinnisvaramulli eest

Rivo Sarapik 07. mai 2014, 13:43

Mullune ja tänavu kevadel jätkunud kinnisvara kiire kallinemine võib viia mulli tekkeni, hindas Eesti Pank.

"Püsivalt kiire hinnatõus tekitab ostjates ootusi hinnatõusu jätkamise osas ja tahetakse nii-öelda rongile hüpata," sõnas Mari Tamm, Eesti Panga finantsstabiilsuse osakonna juhtivspetsialist.

Samas hindab keskpank kinnisvaraturult tulenevate riskide mõju Eesti finantsstabiilsusele väikeseks. Esiteks ei ole pangad laenusaamise tingimusi leevendanud, teisalt on ka pankade roll eluaseme ostmise finantseerimisel väiksem kui viimases kriisis. "Kui laenunõudlus peaks suurenema, siis on oluline, et pangad laenutingimusi leevendades seda ei võimendaks," selgitas Tamm.

Veerand hindadele otsa. Tänavu esimeses kvartalis jätkus korterite hinnatõus, ulatudes Eestis keskmiselt 16% ja Tallinnas ning Tartus vastavalt 24% ja Tartus 19%ni. Aprillis kallinesid pealinna korterid 24% võrra.

Eesti suuremaid kinnisvarabüroosid Pindi Kinnisvara tõi aprillikuiseid tehinguid analüüsides välja, et hinnatõus on juba osa kundesid turult peletanud. Näiteks võrreldes 2013. aprilliga kerkisid Tallinna korterite hinnad 24% võrra, kuid tehingute arv kahanes 14% ehk ca 100 tehingu võrra. Samas on eluaseme hinnad 2007. aasta tipuga võrreldes Eestis 21% ja Tallinnas 14% võrra madalamad.

Palk ei jõua järele. Kinnisvara kallinemise kiirus ületas palgakasvu kiiruse mullu kevadel. Jana Kask, Eesti Panga finantsstabiilsuse osakonna juhataja asetäitja selgitas, et hindu tõstavad lisaks sissetulekute kosumisele ka ostjate kindlustunne ning nõudlus parema eluaseme järele. "Võib juhtuda, et kiire palgakasv ei jätku. Sellisel juhul oleks positiivne, kui korterite hinnakasv pidurduks. Kui seda ei juhtu, on oht hinnamulliks," selgitas ta.

 

-------

Kas korterite ja üürihindade kiire kallinemine tõstab juba ka maa hinda, miks ei maksa arendajail üürimaju või kõige madalamate kuludega kortereid arendada ning kuidas mõjutab erinevaid linnu elanike koondumine kolme linna, kirjutab Äripäeva 13. mail ilmuv ja tellijateni tasuta jõudev ajakiri Kinnisvara.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. May 2014, 15:43
Otsi:

Ava täpsem otsing